Înapoi la toate plantele medicinale

Usturoiul (Allium sativum) - plantă medicinală

Usturoiul (Allium sativum) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Usturoiul este o plantă medicinală, alimentară şi condiment, având un bulb alcătuit din mulţi căţei înveliti individual în cate o formaţiune membranoasă.
Frunzele sunt liniar plane, iar inflorescenţa este globuloasă, cu bulbii la baza ei şi învelită într-o spată membranoasă.
Pentru uz medicinal, cât şi pentru uz alimentar, se utilizează bulbul (căpăţâna) şi frunzele tinere. În scopuri medicinale, atât bulbul, cât şi frunzele, se vor consuma întotdeauna în stare crudă.

Compoziţie usturoi
Usturoiul conţine săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C) şi două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina şi garlicina.
Usturoi – acţiune terapeutică
Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv şi antihelmintic.
Usturoi – indicaţii terapeutice
Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet,  şi tulburări de ritm cardac.
În afecţiuni externe se pot pune cataplasme cu usturoi sau comprese cu sirop din usturoi pentru tratarea piciorului de atler, candidozei vaginale, acneei, pitiriazisului, arsurilor, ulceraţiilor cutanate, abceselor tegumentare sau a verucilor vulgare.
Usturoi – precauţii şi contraindicaţii
Supradozajul sau consumul de usturoi de culoare galbenă sau încolţit cauzează vomă, arsuri gastrice, sindrom dispeptic, sângerări sau greţuri.
Consumul de usturoi este contraindicat mamelor  care alăptează deoarece modifică gustul laptelui şi poate provoca colici bebelusului.
De asemenea, este contraindicat persoanelor cu intoleranţă digestivă la usturoi şi celor care iau medicamente anticoagulante.
Mirosul neplăcut de usturoi poate fi îndepărtat mestecând puţin pătrunjel, mărar, mentă, anason, fenicul, busuioc, coriandru sau  ienupăr.
Usturoiul în cosmetică
Prin conţinutul bogat în seleniu, usturoiul redă elasticitatea pielii.  De asemenea, se pot realiza măşti naturale de faţă din suc de usturoi şi miere de albine, care acţionează benefic pe un ten seboreic, cu tendinţă acneică.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi