Înapoi la toate plantele medicinale

Tămâia (Boswellia serrata) - plantă medicinală

Tămâia (Boswellia serrata) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Tămâia este o plantă originară din Africa Tropicală şi Arabia, care iubeşte solurile calcaroase şi căldura.
Arbustul poate ajunge până la 4m înălţime, are frunze alternante care cresc sprevârful crengilor. Fiecare frunză este, de fapt, alcătuită din câte 10perechi de frunzuliţe ovale cu codiţe foarte scurte, iar florile sunt de culoare albă sau roz deschis şi cresclasubsoara frunzelor.
În scop fitoterapeutic se utilizează răşina gumantă aromatică extrasă din tulpina arbustului (gumirezina).
Această răşină este, de asemenea, utilizată în ceremonii religioase, în aromoterapie sau ca şi constituent în produsele cosmetice.

Compoziţie
În compoziţia chimică a acestei plante intră:  gumirezine, uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare.
 

Acţiune
Principalele proprietăţi ale plantei sunt: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatorie, antidepresivă, calmantă, sedativă.

Indicaţii terapeutice
Utilizată sub formă de tinctură, tămâia este eficientă în cazurile de astm, calculi de orice natură indiferent de localizare,  guturai, sinuzite, tumori, stări nervoase, bronşite, laringite, ulcer, dizenterie, iar sub formă de spălături locale sau comprese ajută la eliminarea inflamaţiilor sânilor (mastoze chistice), a rănilorinfectate sau a cicatricilor.
 

Precauţii şi contraindicaţii
În comerţ există o serie de substitute ale tămâiei obţinute pe cale sintetică şi care sunt periculoase pentru sănătate.
Din acest motiv nu se va folosi pentru uzul intern decât tămâia care se găseşte în magazinele de plante medicinale, a cărei calitate este garantată.
Tămâia dizolvă dinţii, din acest motiv nu se ţine mult timp în gură, în contact cu dantura.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi