Înapoi la toate plantele medicinale
Ce este spirulina
Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea. Caracterizată ca fiind un „superaliment“, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.
La început, spirulina se găsea în lacurile alcaline calde din Africa şi din America Centrală şi de Sud, fiind consumată, printre alte popoare, de către azteci, care i-au confirmat siguranţa alimentară şi efectele benefice asupra organismului timp de secole. Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată.
Odată recoltată, este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule sau pudră.
Ce conține această algă
Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui. Aceasta înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL (lipoproteine de joasă densitate n.r.) şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanţă care inhibă formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.
Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
Valorile nutriționale ale spirulinei
Conform Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite, 7 grame de pudră de spirulină (o lingură) conțin:
20,3 calorii;
4,02 g de proteine;
1,67 g carbohidrați;
0.54 g grăsime;
8,4 milligrame de calciu;
2 milligrame de fier;
13,6 milligrame de magneziu;
8,26 milligrame de fosfor;
95,2 milligrame de potasiu;
73,5 milligrame de sodiu;
0,7 milligrame de vitamina C
Spirulina: ce beneficii are
Spirulina are numeroase beneficii pentru sănătate:
are un conţinut ridicat de acid linoleic care ajută la formarea prostaglandinelor, cu rol în reglarea tensiunii arteriale, prevenirea şi ameliorarea diverselor procese inflamatorii;
enzimele conţinute în spirulină accentuează vindecarea traumatismelor şi metabolismul pielii;
clorofila are efect dezinfectant, regenerant;
anumite substanţe conţinute în alge, cum este polioza, diminuează efectele nocive ale radiaţiilor asupra celulelor, accelerează înmulţirea celulelor măduvei osoase şi cresc imunitatea organismului;
spirulina are efect anticancerigen, antioxidant şi întârzie apariţi fenomenului de îmbătrânire.
Spirulina poate stimula slăbirea
Administrată cu o jumătate de oră înainte de masă, spirulina reduce pofta de mâncare, ajutând la reducerea greutăţii corporale și la combaterea obezității.Un studiu din 2020 a arătat că spirulina poate contribui la slăbire prin reducerea indexului de masă corporală, a procentului de grăsime, a circumferinței taliei, apetitului și nivelului de grăsimi din sânge. Un efect al spirulinei ar fi acela că poate reduce absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire. Însă e nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste beneficii în ceea ce privește slăbirea.
Un alt mecanism prin care spirulina poate contribui la slăbire este acela de stimulare a metabolismului. Un studiu de mică amploare, făcut pe pacienți cu steatoză hepatică, a arătat că administrarea a 6 g de spirulină pe o anumită perioadă de timp a dus la îmbunătățirea metabolismului și la slăbire. Este nevoie însă de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă și persoanele fără steatoză hepatică non-alcoolică se pot bucura de aceste beneficii.
Spirulina poate contribui și la sănătatea microbiomului, totalitatea bacteriilor din organism: un studiu efectuat pe cobai a arătat că spirulina poate contribui la menținerea bacteriilor sănătoase pe parcursul procesului de îmbătrânire. O bună sănătate și un bun echilibru ale microbiomului intestinal sunt asociate cu o stare generală bună de sănătate.
Ajută imunitatea
Spirulina fortifică, creşte rezistenţa şi stimulează sistemul de apărare al organismului, încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic. În plus, asigură profilaxia bolilor infecţioase, detoxifică, accelerează procesul natural de purificare şi eliminare a toxinelor.
Scade colesterolul și glicemia
Conform unui studiu din 2016, spirulina ar putea contribui la scăderea nivelului seric al lipidelor totale şi al colesterolului. Practic, suplimentele cu spirulină ar putea reduce valoarea componentei LDl, colesterolul rău, și ar putea crește nivelul colesterolul bun, HDL. Un alt studiu a arătat faptul că administrarea a 1 g de spirulină pe zi ar putea reduce colesterolul în 3 luni.
De asemenea, un alt studiu a arătat că spirulina poate combate bolile cronice inflamatorii, ceea ce poate duce la reducerea tesniunii arteriale crescute.
În ceea ce privește glicemia, un studiu din 2018 a pus în evidență faptul că spirulina ar putea contribui la scăderea nivelului glicemiei în perioada de fasting.
Spirulina este favorabilă sănătății glandei tiroide
Datorită conţinutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcţionarea optimă a glandei tiroide, reglând procesele metabolice şi unele cazuri de hipofuncţie tiroidiană.
Combate anemia
Algele conţin fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism, în special pentru copii şi bătrâni la care deficienţa poate provoca perturbări asupra organismului. Cu alte cuvinte, spirulina are efec antianemic.
Susține organismul în perioada de creștere
Spirulina regenerează organismul prin bogatul său conţinut în nutrienţi naturali, compensează deficienţele cauzate de dieta dezechilibrată și este o sursă valoroasă de aminoacizi esenţiali, necesari dezvoltării organismului aflat în perioada de creştere şi dezvoltare.
Este recomandată vegetarienilor
Spirulina este suplimentul ideal pentru regimurile lacto-vegetariene, proteinele uşor asimilabile asigurând tot necesarul de aminoacizi esenţiali.
Spirulina este un aliat al vederii și sănătății ochilor
Spirulina este bogată şi în betacaroten care, odată ajuns în organism, este transformat în vitamina A, element esenţial pentru sănătatea dinţilor, oaselor, membranelor mucoase şi pentru o vedere bună.
Sănătatea pielii este vizibil îmbunătățită atunci când consumăm spirulină. Pe lângă conținutul crescut de minerale și nutrienți, proprietățile antioxidante ajută la reducerea acneei și repararea celulară. De asemenea, spirulina ajută la creșterea metabolismului pielii, ceea ce înseamnă că se vindecă mai repede și previne răspândirea bacteriilor. În plus, protejează bariera protectoare a pielii și previne lipsa hidratării.
Spirulina are o mare putere de penetrare la nivelul pielii, având efect de calmare, regenerare, împrospătare, netezire a ridurilor, reducând porii dilataţi, eliminând petele şi iritaţiile pielii. Folosirea periodică a spirulinei redă tinereţea şi prospeţimea tenului.
Cremele pe bază de spirulină sunt indicate pentru pielea sensibilă la vânt şi la frig și se aplică pe zonele expuse înainte de a ieşi afară.
Crema nu se dă în strat foarte gros, ci trebuie să fie lăsată să intre progresiv în piele, pentru ca principiile active din spirulină să îşi exercite efectul protector.
De asemenea, cremele cu spirulină sunt recomandate pentru pielea îmbătrânită prematur. Tratamentul se face de 2-4 ori pe săptămână, după un duş cald, pentru a fi îndepărtate celulele moarte, așa încât spirulina să îşi poată face efectul. Cremele cu spirulina cresc elasticitatea pielii şi accelerează procesele de regenerare la acest nivel.
Cea mai bună spirulină de pe piață
Denumirile sub care această algă se găsește pe piață sunt „spirulina”, “spirulina platensis” sau „Arthrospira platensis”. Pentru ca un supliment cu spirulină să fie de calitate, este nevoie ca acesta să îndeplinească niște criterii. Astfel, în compoziția tabletelor, trebuie să se regăsească un procent de cel puțin 98 la sută spirulină. În cazul în care se cumpără o pudră de spirulină, procentul acesteia ar trebui să fie de 100 la sută. Cea mai bună spirulină de pe piață nu trebuie să conțină aditivi sau conservanți și trebuie să fie de culoare verde mată. Atenție, există și spirulina albastră, care este extrasă din algele galben-albăstrui de spirulină.
Mirosul spirulinei este unul specific, de alge, dar nu trebuie să fie foarte puternic. Un miros puternic indică un nivel crescut de oxidare a produsului. Dacă se dezolvă în apă, spirulina nu trebuie să se dizolve nici prea repede, nici prea încet. În plus, chiar dacă poate balona, spirulina nu trebuie să creeze un disconfort abdominal extrem de supărător. În caz contrar, produsul este de proastă calitate sau degradat.
Cum se administrează: doza zilnică
Spirulina se ia prin aadministrarea a 1-2 tablete (500 mg) zilnic sau conform recomandărilor medicului.
Ce contraindicaţii are
Ideal ar fi ca orice supliment alimentar să se ia la recomandarea medicului. Este bine să nu se depăşească dozele recomandate şi să se înceapă tratamentul treptat pentru a se evita efectele nedorite ale detoxifierii bruşte (tulburări gastro-intestinale, dureri de cap).
Dacă în general se consideră a fi un aliment care poate fi consumat în siguranţă, calitatea sa, în schimb, poate avea un impact foarte mare asupra sănătăţii. Dacă aceasta este crescută și obținută în condiţii nesigure, poate conţine un nivel ridicat de toxine, dăunătoare pentru ficat. Astfel, spirulina poate avea următoarele efecte adverse:
Înrăutăţeşte fenilcetonuria. Fenilcetonuria este o boală genetică gravă care este determinată de o tulburare care nu permite metabolizarea aminoacidului fenilalaninei, prezentă în alimente. Persoanele care suferă de această afecţiune şi consumă spirulină vor avea simptome precum convulsii, hiperactivitate şi incapacitate analitică.
Exacerbează simptomele bolilor autoimune. O boală autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase din corp cauzând inflamaţii şi deteriorări ale organelor. Artrita, astmul, parodontita, vitiligo, diabetul de tip II, scleroza multiplă, psoriazisul şi anemia sunt doar câteva dintre bolile autoimune. În fond, spirulina este un corp străin şi, odată consumată, organismul exagerează şi amplifică activitatea sistemului imunitar. Astfel, simptomele sunt exacerbate de o boală deja existenţă sau dă naştere unei inflamaţii severe.
Riscul toxicităţii cu metale grele. Diferite varietăţi de spirulină care sunt produse în cadre nefavorabile sunt deseori infestate cu metale grele precum mercur, cadmiu, arsenic şi plumb. Consumul de durată a spirulinei care provine din astfel de medii poate duce la afectarea organelor vitale precum rinichii sau ficatul. Spre deosebire de adulţi, copiii sunt predispuşi riscului de a dezvolta complicaţii fatale în urma otrăvirii cu metale grele de la spirulina contaminată.
Cauzează boli renale. Corpul nostru produce o cantitate semnificativă de amoniac atunci când metabolizează proteina din spirulină care, ulterior, se transformă în uree. Astfel, se pune presiune asupra rinichilor să elimine o cantitate mare de uree din sânge, unele persoane având risc de a face insuficienţă renală. Ba chiar unele persoane tind să dezvolte pietre la rinichi în urma unei concetraţii mari de uree în sistemul renal.
Declanşează edemul şi fluctuaţiile de greutate. Spirulina este un pachet întreg de vitamine, proteine şi minerale. Persoanele ale căror funcţii renale sunt compromise nu vor fi în măsură să elimine componentele nenecesare din sânge. Unul dintre cele mai abundente minerale care se regăseşte în spirulină este iodul. Deşi pe de-o parte este bine să ne luăm necesarul de iod din spirulină, pe de altă parte, poate afecta glanda tiroidă şi paratiroidă. Excesul de nutrienţi din sânge, alături de iod, poate duce la retenţia fluidelor, dezechilibrul de calciu, fosfat şi absorbţia de iod. Astfel, pot apărea fluctuaţiile de greutate şi bolile cardiovasculare.
Disconfort digestiv şi stări de greaţă. Consumul de spirulină poate duce la flatulenţă, cauzând astfel crampele abdominale, greaţa şi anafilaxia, în special în cazul persoanelor care o consumă pentru prima oară. Anumite tipuri de spirulină pot fi contaminate cu toxine produse de această algă care ridică probleme gastrice serioase, precum deshidratare acută şi indigestia.
Nu se recomandă consumul în cazul gravidelor sau a femeilor care alăptează. Nu este atât de studiată siguranţa consumului spirulinei în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează. Tocmai de aceea, este recomandată evitarea acestui supliment. Dacă o femeie însărcinată consumă spirulină, trebuie să se afle sub supraveghere medicală.
Nou-născuţii şi copiii mai mici de 3 ani nu trebuie să primească spirulină, deoarece pot dezvolta rapid alergii şi reacţii fatale.
Persoanele care suferă de hipertiroidie ( având ca rezultat un exces de iod în organism ) trebuie să consume alge sub formă de tablete numai la recomandarea medicului şi doar sub strictă supraveghere.
Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/spirulina
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-spirulina
Spirulina: beneficii, mod de administrare și contraindicații - plantă medicinală
Spirulina: beneficii, mod de administrare și contraindicații - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Ce este spirulina
Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea. Caracterizată ca fiind un „superaliment“, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.
La început, spirulina se găsea în lacurile alcaline calde din Africa şi din America Centrală şi de Sud, fiind consumată, printre alte popoare, de către azteci, care i-au confirmat siguranţa alimentară şi efectele benefice asupra organismului timp de secole. Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată.
Odată recoltată, este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule sau pudră.
Ce conține această algă
Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui. Aceasta înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL (lipoproteine de joasă densitate n.r.) şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanţă care inhibă formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.
Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
Valorile nutriționale ale spirulinei
Conform Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite, 7 grame de pudră de spirulină (o lingură) conțin:
20,3 calorii;
4,02 g de proteine;
1,67 g carbohidrați;
0.54 g grăsime;
8,4 milligrame de calciu;
2 milligrame de fier;
13,6 milligrame de magneziu;
8,26 milligrame de fosfor;
95,2 milligrame de potasiu;
73,5 milligrame de sodiu;
0,7 milligrame de vitamina C
Spirulina: ce beneficii are
Spirulina are numeroase beneficii pentru sănătate:
are un conţinut ridicat de acid linoleic care ajută la formarea prostaglandinelor, cu rol în reglarea tensiunii arteriale, prevenirea şi ameliorarea diverselor procese inflamatorii;
enzimele conţinute în spirulină accentuează vindecarea traumatismelor şi metabolismul pielii;
clorofila are efect dezinfectant, regenerant;
anumite substanţe conţinute în alge, cum este polioza, diminuează efectele nocive ale radiaţiilor asupra celulelor, accelerează înmulţirea celulelor măduvei osoase şi cresc imunitatea organismului;
spirulina are efect anticancerigen, antioxidant şi întârzie apariţi fenomenului de îmbătrânire.
Spirulina poate stimula slăbirea
Administrată cu o jumătate de oră înainte de masă, spirulina reduce pofta de mâncare, ajutând la reducerea greutăţii corporale și la combaterea obezității.Un studiu din 2020 a arătat că spirulina poate contribui la slăbire prin reducerea indexului de masă corporală, a procentului de grăsime, a circumferinței taliei, apetitului și nivelului de grăsimi din sânge. Un efect al spirulinei ar fi acela că poate reduce absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire. Însă e nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste beneficii în ceea ce privește slăbirea.
Un alt mecanism prin care spirulina poate contribui la slăbire este acela de stimulare a metabolismului. Un studiu de mică amploare, făcut pe pacienți cu steatoză hepatică, a arătat că administrarea a 6 g de spirulină pe o anumită perioadă de timp a dus la îmbunătățirea metabolismului și la slăbire. Este nevoie însă de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă și persoanele fără steatoză hepatică non-alcoolică se pot bucura de aceste beneficii.
Spirulina poate contribui și la sănătatea microbiomului, totalitatea bacteriilor din organism: un studiu efectuat pe cobai a arătat că spirulina poate contribui la menținerea bacteriilor sănătoase pe parcursul procesului de îmbătrânire. O bună sănătate și un bun echilibru ale microbiomului intestinal sunt asociate cu o stare generală bună de sănătate.
Ajută imunitatea
Spirulina fortifică, creşte rezistenţa şi stimulează sistemul de apărare al organismului, încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic. În plus, asigură profilaxia bolilor infecţioase, detoxifică, accelerează procesul natural de purificare şi eliminare a toxinelor.
Scade colesterolul și glicemia
Conform unui studiu din 2016, spirulina ar putea contribui la scăderea nivelului seric al lipidelor totale şi al colesterolului. Practic, suplimentele cu spirulină ar putea reduce valoarea componentei LDl, colesterolul rău, și ar putea crește nivelul colesterolul bun, HDL. Un alt studiu a arătat faptul că administrarea a 1 g de spirulină pe zi ar putea reduce colesterolul în 3 luni.
De asemenea, un alt studiu a arătat că spirulina poate combate bolile cronice inflamatorii, ceea ce poate duce la reducerea tesniunii arteriale crescute.
În ceea ce privește glicemia, un studiu din 2018 a pus în evidență faptul că spirulina ar putea contribui la scăderea nivelului glicemiei în perioada de fasting.
Spirulina este favorabilă sănătății glandei tiroide
Datorită conţinutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcţionarea optimă a glandei tiroide, reglând procesele metabolice şi unele cazuri de hipofuncţie tiroidiană.
Combate anemia
Algele conţin fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism, în special pentru copii şi bătrâni la care deficienţa poate provoca perturbări asupra organismului. Cu alte cuvinte, spirulina are efec antianemic.
Susține organismul în perioada de creștere
Spirulina regenerează organismul prin bogatul său conţinut în nutrienţi naturali, compensează deficienţele cauzate de dieta dezechilibrată și este o sursă valoroasă de aminoacizi esenţiali, necesari dezvoltării organismului aflat în perioada de creştere şi dezvoltare.
Este recomandată vegetarienilor
Spirulina este suplimentul ideal pentru regimurile lacto-vegetariene, proteinele uşor asimilabile asigurând tot necesarul de aminoacizi esenţiali.
Spirulina este un aliat al vederii și sănătății ochilor
Spirulina este bogată şi în betacaroten care, odată ajuns în organism, este transformat în vitamina A, element esenţial pentru sănătatea dinţilor, oaselor, membranelor mucoase şi pentru o vedere bună.
Sănătatea pielii este vizibil îmbunătățită atunci când consumăm spirulină. Pe lângă conținutul crescut de minerale și nutrienți, proprietățile antioxidante ajută la reducerea acneei și repararea celulară. De asemenea, spirulina ajută la creșterea metabolismului pielii, ceea ce înseamnă că se vindecă mai repede și previne răspândirea bacteriilor. În plus, protejează bariera protectoare a pielii și previne lipsa hidratării.
Spirulina are o mare putere de penetrare la nivelul pielii, având efect de calmare, regenerare, împrospătare, netezire a ridurilor, reducând porii dilataţi, eliminând petele şi iritaţiile pielii. Folosirea periodică a spirulinei redă tinereţea şi prospeţimea tenului.
Cremele pe bază de spirulină sunt indicate pentru pielea sensibilă la vânt şi la frig și se aplică pe zonele expuse înainte de a ieşi afară.
Crema nu se dă în strat foarte gros, ci trebuie să fie lăsată să intre progresiv în piele, pentru ca principiile active din spirulină să îşi exercite efectul protector.
De asemenea, cremele cu spirulină sunt recomandate pentru pielea îmbătrânită prematur. Tratamentul se face de 2-4 ori pe săptămână, după un duş cald, pentru a fi îndepărtate celulele moarte, așa încât spirulina să îşi poată face efectul. Cremele cu spirulina cresc elasticitatea pielii şi accelerează procesele de regenerare la acest nivel.
Cea mai bună spirulină de pe piață
Denumirile sub care această algă se găsește pe piață sunt „spirulina”, “spirulina platensis” sau „Arthrospira platensis”. Pentru ca un supliment cu spirulină să fie de calitate, este nevoie ca acesta să îndeplinească niște criterii. Astfel, în compoziția tabletelor, trebuie să se regăsească un procent de cel puțin 98 la sută spirulină. În cazul în care se cumpără o pudră de spirulină, procentul acesteia ar trebui să fie de 100 la sută. Cea mai bună spirulină de pe piață nu trebuie să conțină aditivi sau conservanți și trebuie să fie de culoare verde mată. Atenție, există și spirulina albastră, care este extrasă din algele galben-albăstrui de spirulină.
Mirosul spirulinei este unul specific, de alge, dar nu trebuie să fie foarte puternic. Un miros puternic indică un nivel crescut de oxidare a produsului. Dacă se dezolvă în apă, spirulina nu trebuie să se dizolve nici prea repede, nici prea încet. În plus, chiar dacă poate balona, spirulina nu trebuie să creeze un disconfort abdominal extrem de supărător. În caz contrar, produsul este de proastă calitate sau degradat.
Cum se administrează: doza zilnică
Spirulina se ia prin aadministrarea a 1-2 tablete (500 mg) zilnic sau conform recomandărilor medicului.
Ce contraindicaţii are
Ideal ar fi ca orice supliment alimentar să se ia la recomandarea medicului. Este bine să nu se depăşească dozele recomandate şi să se înceapă tratamentul treptat pentru a se evita efectele nedorite ale detoxifierii bruşte (tulburări gastro-intestinale, dureri de cap).
Dacă în general se consideră a fi un aliment care poate fi consumat în siguranţă, calitatea sa, în schimb, poate avea un impact foarte mare asupra sănătăţii. Dacă aceasta este crescută și obținută în condiţii nesigure, poate conţine un nivel ridicat de toxine, dăunătoare pentru ficat. Astfel, spirulina poate avea următoarele efecte adverse:
Înrăutăţeşte fenilcetonuria. Fenilcetonuria este o boală genetică gravă care este determinată de o tulburare care nu permite metabolizarea aminoacidului fenilalaninei, prezentă în alimente. Persoanele care suferă de această afecţiune şi consumă spirulină vor avea simptome precum convulsii, hiperactivitate şi incapacitate analitică.
Exacerbează simptomele bolilor autoimune. O boală autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase din corp cauzând inflamaţii şi deteriorări ale organelor. Artrita, astmul, parodontita, vitiligo, diabetul de tip II, scleroza multiplă, psoriazisul şi anemia sunt doar câteva dintre bolile autoimune. În fond, spirulina este un corp străin şi, odată consumată, organismul exagerează şi amplifică activitatea sistemului imunitar. Astfel, simptomele sunt exacerbate de o boală deja existenţă sau dă naştere unei inflamaţii severe.
Riscul toxicităţii cu metale grele. Diferite varietăţi de spirulină care sunt produse în cadre nefavorabile sunt deseori infestate cu metale grele precum mercur, cadmiu, arsenic şi plumb. Consumul de durată a spirulinei care provine din astfel de medii poate duce la afectarea organelor vitale precum rinichii sau ficatul. Spre deosebire de adulţi, copiii sunt predispuşi riscului de a dezvolta complicaţii fatale în urma otrăvirii cu metale grele de la spirulina contaminată.
Cauzează boli renale. Corpul nostru produce o cantitate semnificativă de amoniac atunci când metabolizează proteina din spirulină care, ulterior, se transformă în uree. Astfel, se pune presiune asupra rinichilor să elimine o cantitate mare de uree din sânge, unele persoane având risc de a face insuficienţă renală. Ba chiar unele persoane tind să dezvolte pietre la rinichi în urma unei concetraţii mari de uree în sistemul renal.
Declanşează edemul şi fluctuaţiile de greutate. Spirulina este un pachet întreg de vitamine, proteine şi minerale. Persoanele ale căror funcţii renale sunt compromise nu vor fi în măsură să elimine componentele nenecesare din sânge. Unul dintre cele mai abundente minerale care se regăseşte în spirulină este iodul. Deşi pe de-o parte este bine să ne luăm necesarul de iod din spirulină, pe de altă parte, poate afecta glanda tiroidă şi paratiroidă. Excesul de nutrienţi din sânge, alături de iod, poate duce la retenţia fluidelor, dezechilibrul de calciu, fosfat şi absorbţia de iod. Astfel, pot apărea fluctuaţiile de greutate şi bolile cardiovasculare.
Disconfort digestiv şi stări de greaţă. Consumul de spirulină poate duce la flatulenţă, cauzând astfel crampele abdominale, greaţa şi anafilaxia, în special în cazul persoanelor care o consumă pentru prima oară. Anumite tipuri de spirulină pot fi contaminate cu toxine produse de această algă care ridică probleme gastrice serioase, precum deshidratare acută şi indigestia.
Nu se recomandă consumul în cazul gravidelor sau a femeilor care alăptează. Nu este atât de studiată siguranţa consumului spirulinei în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează. Tocmai de aceea, este recomandată evitarea acestui supliment. Dacă o femeie însărcinată consumă spirulină, trebuie să se afle sub supraveghere medicală.
Nou-născuţii şi copiii mai mici de 3 ani nu trebuie să primească spirulină, deoarece pot dezvolta rapid alergii şi reacţii fatale.
Persoanele care suferă de hipertiroidie ( având ca rezultat un exces de iod în organism ) trebuie să consume alge sub formă de tablete numai la recomandarea medicului şi doar sub strictă supraveghere.
Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/spirulina
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-spirulina
Distribuie
Rețete noi

Waffles cu iaurt și fructe
MIC-DEJUNSavurează un mic dejun delicios și sănătos cu waffles pufoase, servite cu iaurt grecesc și fructe proaspete. O rețetă rapidă și ușor de făcut, perfectă pentru toată familia!
dulceoua
Tort de morcovi
DESERTDescoperă deliciosul tort de morcovi, o prăjitură ușor de preparat, umedă și aromată, perfectă pentru orice ocazie. Află rețeta pas cu pas!
dulceretete-rapide
Tocăniță cu năut
PRÂNZTocănița cu năut este un preparat gustos și sănătos, ideal pentru mesele în familie. Află cum să o prepari cu legume proaspete și condimente aromate.
legumeretete-rapide
Toast cu Ricotta și ciuperci
MIC-DEJUNToastul cu Ricotta și ciuperci este o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare delicioasă.
branzalegume
Terci de ovaz cu miere, nuci și banană
MIC-DEJUNTerciul de ovăz cu miere, nuci și banană este un mic dejun sănătos, gustos și sățios, ideal pentru a începe ziua în forță.
dulcefructe
Tartă cu vanilie și căpșuni
DESERTTarta cu vanilie și căpșuni este un desert delicios, perfect pentru a impresiona la orice masă. Descoperă rețeta simplă pentru o tartă cremoasă, cu un gust fresh de căpșuni.
dulceprajitura
Tăiței de orez cu legume
CINĂTăițeii de orez cu legume sunt un preparat ușor și sănătos, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să îți pregătești această rețetă rapidă și gustoasă!
legumeretete-rapide
Supă de roșii
PRÂNZSupă de roșii delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară în orice moment al zilei. Învățați cum să o preparați din ingredientele proaspete.
legumeretete-rapide
Supă de linte
PRÂNZSupă de linte este un preparat sănătos, plin de proteine și fibre, ideal pentru prânzuri ușoare și nutritive.
legumesupa
Supă cremă de dovleac
PRÂNZSupă cremă de dovleac este o alegere minunată pentru o masă reconfortantă, plină de arome și nutrienți. Descoperă rețeta simplă pentru a obține o supă fină și delicioasă.
legumesupa
Supă cremă de broccoli
PRÂNZSupă cremă de broccoli este un preparat sănătos și delicios, perfect pentru prânz. Află cum să prepari o supă cremoasă și plină de nutrienți.
legumeretete-rapide
Somon la grătar cu salată
CINĂSomonul la grătar este o rețetă sănătoasă și rapidă, perfectă pentru prânz. Servește-l alături de o salată proaspătă pentru o masă echilibrată și delicioasă.
pestesalata
Șnițel crocant cu cartofi wedges
PRÂNZȘnițelul crocant cu cartofi wedges este un preparat delicios și ușor de realizat, perfect pentru un prânz în familie sau cu prietenii. Află cum să preparei această rețetă simplă!
puicarne
Smoothie cu banane și lapte de migdale
MIC-DEJUNSmoothie-ul cu banane și lapte de migdale este o băutură delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mic dejun sau gustare. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
bauturidulce
Sandviș cu cașcaval și șuncă
GUSTARESandvișul cu cașcaval și șuncă este o gustare rapidă, delicioasă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau o masă ușoară.
carnebranza
Salată cu couscous și legume
PRÂNZSalata cu couscous și legume este un preparat light, sănătos și plin de prospețime, perfect pentru prânzuri rapide sau mese de vară.
legumeretete-rapide
Salată caprese
PRÂNZSalata caprese este o rețetă simplă și proaspătă, perfectă pentru prânz sau garnitură. Află cum să prepari această salată aromată cu roșii, mozzarella și busuioc.
legumebranza
Salată caesar cu pui și crutoane
PRÂNZSalata caesar cu pui și crutoane este un preparat fresh și sățios, ideal pentru prânzuri ușoare sau cine rapide. Află cum să prepari această salată delicioasă!
puisalata
Ruladă cu gem și vanilie
DESERTRulada cu gem și vanilie este un desert aerat și delicios, perfect pentru orice ocazie. Un preparat simplu și rapid de realizat, ideal pentru a încheia o masă cu stil.
dulceretete-rapide
Ratatouille
PRÂNZRatatouille este un preparat mediteranean delicios, plin de legume proaspete și arome. Află cum să prepari acest fel de mâncare sănătos și gustos.
legumevegetarian
Plăcinte cu brânză
DESERTPlăcintele cu brânză sunt un preparat delicios și ușor de făcut, perfecte pentru micul dejun sau gustare. Descoperă rețeta simplă pentru a te bucura de o masă delicioasă.
branzaoua
Quiche cu spanac și brânză de oaie
PRÂNZQuiche cu spanac și brânză de oaie este o rețetă savuroasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau cină. Află cum să pregătești acest tart cu legume și brânză aromată.
oualegume
Pulpe de pui la cuptor
PRÂNZPulpele de pui la cuptor sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru un prânz în familie. Află cum să le prepari perfect, cu legume aromate și condimente savuroase.
puicarne
Plăcintă cu somon și sparanghel
CINĂPlăcinta cu somon și sparanghel este un preparat delicios, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să prepari o plăcintă cu umplutură sănătoasă și gustoasă.
pestecarne
Plăcintă cu carne și legume
PRÂNZPlăcinta cu carne și legume este un preparat delicios și consistent, perfect pentru prânzuri în familie. Află cum să prepari o plăcintă gustoasă și ușor de făcut.
carneporcBloguri noi

Creierul este împărțit în trei părți?
Explorați cele trei părți esențiale ale creierului uman: paleocortex, neocortex și limbic cortex, și cum influențează comportamentul nostru.

De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.

De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.

Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.

Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.

Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.

Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.

Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.

Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.

Beneficii și proprietăți ale turmericului
Află despre beneficiile și proprietățile turmericului, aurul condimentelor. Descoperă cum poate susține sănătatea și cum îl poți utiliza zilnic.

Beneficiile rodiei pentru sănătate
Descoperă beneficiile rodiei pentru sănătate: antioxidanți, susținerea inimii, îmbunătățirea memoriei și protecția pielii. Include rodia în dieta ta zilnică!

Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.

Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.

Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.

Top 10 Sfaturi pentru o Viață Sănătoasă și Activă
Descoperă 10 sfaturi esențiale pentru un stil de viață sănătos și activ, de la dietă și somn până la reducerea stresului și menținerea relațiilor pozitive.

Vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului
Descoperă importanța vitaminelor și mineralelor pentru sănătatea organismului tău și află sursele naturale pentru un echilibru optim!

Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.

Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.

Mindful eating și relația cu mâncarea
Descoperă cum mindful eating îți transformă relația cu mâncarea, promovând conștientizarea emoțiilor și obiceiurilor alimentare.

Detoxificare fără diete drastice
Detoxifică-ți corpul eficient și sănătos, fără diete drastice. Află metode simple pentru a elimina toxinele din organism!

Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.

Listă rețete simple de mâncare
Descoperiți o listă cu rețete simple și rapide de mâncare pentru mic dejun, prânz și cină. Gătiți sănătos și delicios în câțiva pași!

De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.

Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!

De ce te îngrași brusc?
Îngrășarea bruscă te poate surprinde. Descoperă cauzele posibile și soluții pentru a-ți gestiona greutatea eficient!