Înapoi la toate plantele medicinale

Shiitake (Lentinula edodes) - plantă medicinală

Shiitake (Lentinula edodes) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Shiitake este cea mai cultivată ciupercă medicinală din lume, fiind foarte apreciată chiar şi pentru gustul său, în gastronomia japoneză. Ciupercile Shiitake au crescut în sălbăticie din timpuri preistorice. Valoarea lor terapeutică a fost descoperită în ţările asiatice, de unde acestea sunt originare. Ciupercile Shiitake au un rol important în tradiţiile medicale asiatice şi au fost menţionate în primele cărţi de medicină naturistă, scrise în urmă cu mii de ani.
Datorită profilului lor nutriţional bogat, aceste ciuperci au devenit foarte populare, mai ales în Statele Unite. În prezent, China este cea mai mare producătoare de ciuperci Shiitake din lume, acoperind 80% din cantitatea de ciuperci vândute în scop comercial. Alte ţări producătoare de ciuperci Shiitake sunt Japonia, Korea, Taiwan, Statele Unite şi Brazilia.
Ciupercile Shiitake sunt un simbol al longevităţii în Asia, datorită multitudinii de beneficii pe care le aduc sănătăţii şi profilului lor nutriţional bogat. Aceste ciuperci sunt folosite în medicina chineză de peste 6.000 ani.
Ciupercile shiitake sunt folosite, în special, pentru că întăresc sistemul imunitar şi, recent, s-a descoperit că ne protejează împotriva bolilor de inimă.
Ciuperci Shiitake –
Compoziţie
Shiitake conţine vitaminele din complexul B, egosterol, minerale (mangan, fosfor, potasiu, seleniu, cupru, zinc), fibre, proteine, magneziu, fier  şi aminoacizi esenţiali.
Ciuperci Shiitake –
Acţiune
Ciupercile Shiitake au efect imu­nomodulator, antican­cerigen, antiviral, detoxifiant şi antifungic.
Ciuperci Shiitake –
Indicaţii terapeutice
Cel mai bine documentat aport adus sănătăţii de ciupercile Shiitake este sprijinul imunitar. Pe de o parte, acestea stimulează răspunsul sistemului imunitar în diferite circumstanţe, iar pe de altă parte îi limitează activitatea excesivă, când este cazul.
Ciupercile Shiitake au un impact puternic asupra celulelor macrofage. Celulele macrofage sunt responsabile de identificarea şi neutralizarea potenţialelor celule canceroase din corp. Pentru a îndeplini această funcţie, celulele macrofage trebuie stimulate. Ciupercile Shiitake îndeplinesc acest rol de a ajuta celulele macrofage să lupte împotriva celulelor cancerigene.
Aşadar, se poate spune că ciupercile Shiitake cresc imunitatea împotriva cancerului. Acest fapt se datorează conţinutului de polizaharide care este util şi în scăderea nivelului colesterolului total. Astfel, se face trecerea la beneficiile aduse de Shiitake în bolile cardiovasculare.
Un anumit compus din ciupercile Shiitake, lentinacin, scade nivelul colesterolului total. De asemenea, şi beta-glucanul contribuie la acest efect.
Ciupercile Shiitake previn aderarea unui număr prea mare de celule imunitare la pereţii vaselor de sânge, blocând parţial procesul de producere a moleculelor de adeziune. Astfel, vasele de sânge sunt protejate.
Ciupercile Shiitake conţin trei minerale antioxidante foarte importante: mangan, seleniu, zinc, dar şi un alt compus antioxidant care stimulează producerea de energie în celulele inimii.
Unele studii de laborator au demonstrat faptul că,  pe lângă polizaharide, ciupercile Shiitake conţin şi alte substanţe cu efecte anti-tumorale, fiind astfel foarte importante în lupta împotriva cancerului.
Se recomandă utilizarea a 1-2 linguriţe de pudră de ciuperci Shiitake în fiecare zi. Pudra se poate adăuga în sosuri, smoothie-uri sau se poate folosi într-o infuzie pentru a face ceai.
Ciuperci Shiitake –
Precauţii şi contraindicaţii
Ciupercile Shiitake sunt contraindicate în perioada de sarcină şi alăptare.
De asemenea, nu luaţi suplimente cu astfel de ciuperci dacă urmaţi un tratament cu antibiotice sau antifungice, deoarece pot apărea reacţii adverse precum alergiile sau fotosensibilitatea.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi