Înapoi la toate plantele medicinale

Rozmarin (Rosmarinus officinalis) - plantă medicinală

Rozmarin (Rosmarinus officinalis) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Rozmarinul este o plantă erbacee de origine mediteraneanã, plãcut mirositoare. La noi în ţarã se cultivã ca plantã medicinalã, condimentarã şi ornamentalã.
Tulpina, cu ramuri arcuite sau ascendente, poate ajunge pânã la 60-150 cm. În partea de jos, scoarţa este exfoliatã, iar în partea superioarã este acoperitã cu peri de culoare cenuşie.
Frunzele, care rãmân verzi şi pe perioada iernii, sunt liniare, având lungimea de 2-3 cm şi seamãnã cu acele coniferelor.
Florile sunt de culoare albãstrui-deschis, uşor violacee, formând un spic.
În scop terapeutic se utilizează partea aeriană a plantei.
Rozmarin –
Compoziţie
Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di- şi triterpenice.
Rozmarin –
Acţiune
Preparatele din rozmarin stimuleazã secreţia sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice.
Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului.
Rozmarin –
Indicaţii terapeutice
Preparatele din rozmarin sunt indicate în afecţiunile cãilor biliare şi hepatice, în anorexie, afecţiuni ale stomacului, rinitã cronicã.
Uleiul volatil se recomandã în stãrile de debilitate fizicã, astenie şi în convalesceţã.
Administrare:
Infuzia se preparã din 1 linguriţã de frunze uscate şi mãrunţite la o canã cu apã. Se beau 1-2 cãni pe zi.
În rinita cronicã se pot face inhalaţii cu ceai preparat din 1 lingurã de frunze la 1 canã cu apã, dupã o fierbere de 5 minute.
Efectul tonifiant se obţine prin efectuarea unor bãi în care s-a adãugat ceai sau extract de rozmarin.  Aceste bãi se fac în cursul dimineţii.
Rozmarin –
Precauţii şi contraindicaţii
Depãşirea dozei terapeutice poate duce la apariţia convulsiilor, de aceea utilizarea uleiului volatil trebuie fãcutã cu maximã atenţie.
Rozmarin – În cosmetică
Extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate în industria cosmeticã pentru obţinerea loţiunilor ajută la combaterea mătreţii, regenerează părul şi previne căderea excesivă a acestuia, precum şi la tratarea tenusului uscat, matur, cuperotic. De asemenea, preparatele pe bază de rozmarin suunt frecvent folosite în combaterea celulitei.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi