Înapoi la toate plantele medicinale

Pir (Agropyrum repens) - plantă medicinală

Pir (Agropyrum repens) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Pirul este o plantã ierboasã cu tulpinã înaltã de 1-1,5 m, de culoare verde-cenuşie. În partea superioarã face un spic asemãnãtor cu cel al grâului. Rãdãcina este foarte adâncã, lungã de mai mulţi metri şi ramificatã. Chiar dacã este tãiatã în bucãţi, reface planta din fragmentele rãmase. Totuşi, tocmai aceste rãdãcini sunt cele care dovedesc proprietãţi terapeutice şi se recolteazã primãvara şi toamna ca produs medicinal.

Compoziţie
Rãdãcinile de pir conţin triticinã, inulinã, mucilagii, o cantitate micã de ulei volatil format în principal din agropiren, sãruri de potasiu şi fier, carotenoizi, vitamine din grupul B.

Acţiune
Preparatele din rãdãcinã de pir au proprietãţi diuretice, depurative, sudorifice, antibacteriene, antifungice, antihipertensive, remineralizante.

Indicaţii terapeutice
Ca plantã medicinalã, pirul are efecte benefice în inflamaţiile tubului digestiv, afecţiunile cãilor urinare, infecţiile respiratorii şi reumatism.
Administrare:
În general pirul se foloseşte în ceaiuri compuse, alãturi de alte plante cu acţiune sinergicã. Infuzia se poate prepara din 1 linguriţă de rãdãcinã mãrunţitã la 1 canã cu apã. Se beau 3 cãni pe zi.
Decoctul se preparã din 1 linguriţã de rãdãcinã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se fierbe 5 minute şi se strecoarã. Se beau 2-3 cãni pe zi.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi