Înapoi la toate plantele medicinale

Păstârnacul (Pastinaca sativa) - plantă medicinală

Păstârnacul (Pastinaca sativa) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Păstârnacul este o plantă bianuală, legumicolă, a cărei rădăcină este tuberizată şi pivotantă iar tulpina este înaltă şi ramificată. Frunzele sunt  penat-sectate iar florile sunt galbene, sub formă de umbrelă, compusă.  Fructele sunt dicariopse cu margini aripate.
Planta este utilizată în alimentaţie şi ca remediu natural în medicina populară. Păstârnacul este considerat o plantă foarte nutritivă, importantă şi datorită efectelor sale medicinale.
Gustul dulceag şi aroma plăcută a făcut ca această legumă să fie nelipsită în bucătăria tradiţională românească: fie consumată în salate în stare crudă, fie preparată în vapori de apă, fie dă consistenţă şi savoare supelor şi ciorbelor.
În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcinile şi frunzele.
Păstârnac –
Compoziţie
Păstârnacul conţine vitamina A, C, B1, B2, folaţi, acid folic, săruri minerale şi oligoelemente de potasiu, fier, calciu, cupru, brom, iod, uleiuri volatile, terpene, pinene, apeină, lignină, zaharuri, amidon şi fibre.
Păstârnac –
Acţiune
Planta are acţiune diuretică, depurativă, antioxidantă, tonică, antireumatismală, antipiretică, antitoxică, emenagogă, sedativă şi stomahică.
Păstârnac –
Indicaţii terapeutice
Consumat crud, ras, sub formă de decoct, uleiuri, extracte din frunze şi mai ales din rădăcini, păstârnacul are acţiune benefică în colecistite, constipaţie, anorexie, dureri gastrice, atonii veziculare, enterocolite spastice, insomnii minore, nefrită, disurie, colici renale, dereglări endocrine (sindrom menstrual), reumatism, avitaminoze,  obezitate, boli vasculare, infecţii, stări febrile, inapetenţă, dismenoree, febră, ateroscleroză, detoxifiere anemie şi diabet zaharat.
Supa de zarzavat în care se pune păstârnac alături de alte rădăcinoase, precum  varză şi praz, este recomandată în regimurile de slăbire, datorită conţinutului mare de minerale, valorii energetice scăzute şi efectului diuretic, depurativ.
Păstârnac –
Precauţii şi contraindicaţii
Nu există suficiente informaţii medicale care să ateste eficienţa administrării păstârnacului pe cale orală. În plus, utilizat topic, păstârnacul are capacitatea de a creşte gradul de sensibilitate al pielii la razele solare. În această situaţie se recomandă utilizarea produselor cu protecţie solară.
Stabilirea dozei de păstârnac, optimă pentru fiecare persoană depinde de anumiţi factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi existenţa unor condiţii medicale.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi