Înapoi la toate plantele medicinale

Nucşoară (Myristica fragrans) - plantă medicinală

Nucşoară (Myristica fragrans) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Răspândită in ţările tropicale, precum Brazilia, Indonezia şi Indiile de Vest, arborele de nucşoară poate atinge 20 m înălţime. Are frunze lucioase, veşnic verzi, însă mănunchiurile de flori delicate, galbene, apar când copacul are vârsta de 7 ani.
Fructele cărnoase, galben-pal, conţin câte o sămânţă – nuca – închisă la început într-un înveliş lemnos dur, apoi într-o membrană portocalie, cunoscută sub numele de nucşoară.
Folosindu-se aburul, 8-15% din uleiul esenţial este extras împreună cu untul de nucşoară (folosit în industria farmaceutică).

Compoziţie
Uleiul esenţial de nucşoară, care are gust pregnant şi miros piperat, este compus în majoritate din camfen şi pinen, dar conţine şi miristicină, care este toxică.

Acţiune
Are efect afrodiziac, tonic, antiinflamator, antidiareic.

Indicaţii terapeutice
Uleiul de nucşoară este rezervat aproape exclusiv uzului extern, ca remediu antiinflamator pentru durerile articulare, leziunile musculare şi tendinită.
Totuşi, cercetători din India au demonstrat că uleiul esenţial de nucşoară poate scădea colesterolemia şi diminua depozitele grăsoase din jurul ficatului, inimii şi aortei. În plus, studii nigeriene au arătat că acest ulei poate inhiba formarea de trombi în sânge. Toate aceste dovezi sugerează că nucşoara poate fi utilă în protecţia împotriva stenozării şi rigidizării arterelor şi a problemelor circulatorii şi cardiace aferente. +
Alte studii au arătat că uleiul poate scădea colesterolul nociv.
Un motiv pentru care nucşoara este folosită drept condiment este acela că ajută digestia, iar unele studii au descoperit că poate fi benefică în tratamentul diareei.
Administrare:
În tratamentul durerilor articulare, al leziunilor musculare, reumatismului, tendinitei
Ulei esenţial: Diluaţi uleiul, folosind 3 picături de ulei esenţial la 50 ml de ulei excipient. Aplicaţi direct pe zona afectată, cel mult de 3 ori pe zi, sau adăugaţi preparatul în apa de baie.

Precauţii şi contraindicaţii
Uleiul esenţial de nucşoară nu trebuie ingerat. Miristicină este toxică şi poate provoca ameţeală, dureri de cap şi halucinaţii şi poate irita sistemul digestiv.
Extern, uleiul esenţial trebuie folosit cu economie, pentru perioade scurte, deoarece poate irita pielea.
Cereţi sfatul unui specialist dacă luaţi în calcul consumul intern de nucşoară
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi