Înapoi la toate plantele medicinale

Năutul (Cicer arietinum) - plantă medicinală

Năutul (Cicer arietinum) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Năutul este o plantă alimentară şi medicinală anuală originară din Asia, iar la noi în ţară este o plantă de cultură.
Tulpina este înaltă şi dreaptă, poate ajunge chiar şi la 50 cm. Florile au culoare purpurie, liliachie, galbenă sau albă. Năutul înfloreşte în luna iunie sau iulie. Fructul este o păstaie scurtă, ovală, de culoare galben deschis.
Seminţele sunt globuloase, de culoare galbenă, roz, roşcată, albă sau neagră.
Planta se utilizează şi în gastronomie pentru prepararea a diverse preparate culinare.
În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele (boabele).

Compoziţie
Planta conţine proteine, lipide, glucide, substanţe azotate, amidon, vitamina B, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, clor, sodiu, siliciu, magneziu, fier).

Acţiune
Năutul are efect diuretic, antiseptic urinar, helmintic, stomahic, tonic.

Indicaţii terapeutice
Fiind  bogat în fibre, năutul  ajută la scăderea colesterolului total şi  al trigliceridelor, la scăderea riscului de cancer al colonului, iar datorită conţinutului în triptofan poate fi util celor cu tulburări de somn. De asemenea, năutul reduce riscul de boli cardiovasculare, datorită conţinutului în fitonutrienti cu rol antioxidant, şi ajută la stabilizarea glicemiei sangvine. Fibrele şi proteinele din compoziţie stabilizează digestia şi pot fi de ajutor în curele de slăbire – o cană de năut are 250 de calorii şi asigură 50% din necesarul zilnic de fibre şi 30% din necesarul de proteine.
În uz intern, năutul este indicat în oligurie (insuficienţă a secreţiei urinare), infectii ale căilor urinare, litiază urinara, paraziţi intestinali, astenie, oboseală fizică şi psihică, convalescenţă – sub formă de infuzie, decoct.
În uz extern, năutul este recomandat pentru tratarea răcelilor, a faringitelor şi a nevralgiilor  sub formă de gargară sau cataplasme.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi