Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Cu toţii cunoaştem acest condiment şi surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii. Fiind cunoscut în toată lumea, muştarul şi-a câştigat titlul de “ condimentul naţiunilor “.
Cercetările au scos în evidenţă că muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.
Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977, a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Momentan se cunosc doar trei specii de muştar :
Muştarul alb ( Brassicaceae alba sau Brassica hirta )
Muştarul negru ( Brassicaceae nigra )
Muştarul brun ( Brassicaceae juncea )
Mustarul alb se remarcă prin seminţe rotunde, de culoare galbenă, dure, din care sunt rezultate pastele de muştar. Florile acestui soi de muştar produc păstai păroase care au o lungime între 2.5-5 centimetri, fiecare conţinând câte şase seminţe. Avand proprietatea de a-şi pastra gustul chiar si dupa amestecarea cu apa, mustarul alb este cel mai des intalnit in alimentatie.
Mustarul negru are florile mai mici, păstaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi variaza de la cafeniu pana la negru. O alta diferenta a mustarului negru este gustul puternic picant.
Mustarul brun îl recunoaştem după frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca spre deosebire de cel alb este putin mai picat.
Sortimente de bază ale muştarului
Muştarul dulce : Ingredientele acestui mustar sunt boabele deschise la culoare si este perfect pentru sosuri si salate.
Muştarul mediu iute : Acesta este cunoscut sub denumirea de mustar de masa, este rezultatul amestecului de boabe deschise cu boabe inchise la culoare si este un condiment perfect pentru frigarui si carnati.
Muştarul iute : Acesta este preparat din boabe maronii.
Muştarul Colman : Aceasta specialitate de mustar este rezultatul combinarii a doua feluri de boabe. Mustarul Colman este foarte fin si puternic picant.
Muştarul Rotisseur : Acest sortiment de mustar este perfect pentru a fi pus pentru carne. De asemenea, mustarul Rotisseur este un ingredient de baza in prepararea unor sosuri picante.
Muştarul bavarez : Este folosit pentru condimentarea renumitilor carnati bavarezi. Se prepara in felul urmator : boabele macinate se incalzesc cu zahar pana cand vor avea o aroma de caramel.
Muştar –
Compoziţie
Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale ( potasiu, magneziu, proteine şi calciu ), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină).
Muştar –
Acţiune
Muştarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creste tensiunea arterială, esteun bun antiinflamator şi stimulează pofta de mâncare.
Muştar –
Indicaţii terapeutice
Mularul este un bun “ aliat “ împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.
Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi se creşte doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioadă de o săptămână urmată de o pauză de zece zile.
De reţinut că acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Persoanelor intoxicate le este recomandat să pună o lingură de făină de boabe de muştar negru într-un pahar cu apă. Acest amestec trebuie băut pe stomacul gol.
Împotriva lipsei poftei de mâncare se bea iînainte de masă (cu o jumătate de oră) un pahar de lapte în care a fost adăugat mai puţin de jumătate de linguriţă de făină de muştar negru.
împotriva durerilor reumatice se pune o pastă cu muştar pe locurile afectate. Această pasta este rezultatul amestecării a 3-4 linguri de făină de muştar cu apă călduţă.
Sub formă de pansament se pune pe zona cu pricina până când veţi avea senzaţie de arsură. După ce aţi îndepărtat pasta din zona tratată se va pune un bandaj care să păstreze căldura.
Pentru cei care suferă de migrene este indicat să se aplice pe ceafă pastă de muştar.
De reţinut că tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până în 6 ani.
Muştar –
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi acţionează benefic împotriva dispepsiei, muştarul consumat în exces are efecte negative asupra organismului.
Persoanele care au stomacul şi colonul sensibile trebuie să consume muştar în cantităţi reduse.
Muştarul trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză produce inflamaţii ale tractului gastrointestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor.
Muştarul (Brassicaceae alba/nigra/juncea) - plantă medicinală
Muştarul (Brassicaceae alba/nigra/juncea) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Cu toţii cunoaştem acest condiment şi surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii. Fiind cunoscut în toată lumea, muştarul şi-a câştigat titlul de “ condimentul naţiunilor “.
Cercetările au scos în evidenţă că muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.
Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977, a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Momentan se cunosc doar trei specii de muştar :
Muştarul alb ( Brassicaceae alba sau Brassica hirta )
Muştarul negru ( Brassicaceae nigra )
Muştarul brun ( Brassicaceae juncea )
Mustarul alb se remarcă prin seminţe rotunde, de culoare galbenă, dure, din care sunt rezultate pastele de muştar. Florile acestui soi de muştar produc păstai păroase care au o lungime între 2.5-5 centimetri, fiecare conţinând câte şase seminţe. Avand proprietatea de a-şi pastra gustul chiar si dupa amestecarea cu apa, mustarul alb este cel mai des intalnit in alimentatie.
Mustarul negru are florile mai mici, păstaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi variaza de la cafeniu pana la negru. O alta diferenta a mustarului negru este gustul puternic picant.
Mustarul brun îl recunoaştem după frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca spre deosebire de cel alb este putin mai picat.
Sortimente de bază ale muştarului
Muştarul dulce : Ingredientele acestui mustar sunt boabele deschise la culoare si este perfect pentru sosuri si salate.
Muştarul mediu iute : Acesta este cunoscut sub denumirea de mustar de masa, este rezultatul amestecului de boabe deschise cu boabe inchise la culoare si este un condiment perfect pentru frigarui si carnati.
Muştarul iute : Acesta este preparat din boabe maronii.
Muştarul Colman : Aceasta specialitate de mustar este rezultatul combinarii a doua feluri de boabe. Mustarul Colman este foarte fin si puternic picant.
Muştarul Rotisseur : Acest sortiment de mustar este perfect pentru a fi pus pentru carne. De asemenea, mustarul Rotisseur este un ingredient de baza in prepararea unor sosuri picante.
Muştarul bavarez : Este folosit pentru condimentarea renumitilor carnati bavarezi. Se prepara in felul urmator : boabele macinate se incalzesc cu zahar pana cand vor avea o aroma de caramel.
Muştar –
Compoziţie
Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale ( potasiu, magneziu, proteine şi calciu ), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină).
Muştar –
Acţiune
Muştarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creste tensiunea arterială, esteun bun antiinflamator şi stimulează pofta de mâncare.
Muştar –
Indicaţii terapeutice
Mularul este un bun “ aliat “ împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.
Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi se creşte doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioadă de o săptămână urmată de o pauză de zece zile.
De reţinut că acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Persoanelor intoxicate le este recomandat să pună o lingură de făină de boabe de muştar negru într-un pahar cu apă. Acest amestec trebuie băut pe stomacul gol.
Împotriva lipsei poftei de mâncare se bea iînainte de masă (cu o jumătate de oră) un pahar de lapte în care a fost adăugat mai puţin de jumătate de linguriţă de făină de muştar negru.
împotriva durerilor reumatice se pune o pastă cu muştar pe locurile afectate. Această pasta este rezultatul amestecării a 3-4 linguri de făină de muştar cu apă călduţă.
Sub formă de pansament se pune pe zona cu pricina până când veţi avea senzaţie de arsură. După ce aţi îndepărtat pasta din zona tratată se va pune un bandaj care să păstreze căldura.
Pentru cei care suferă de migrene este indicat să se aplice pe ceafă pastă de muştar.
De reţinut că tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până în 6 ani.
Muştar –
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi acţionează benefic împotriva dispepsiei, muştarul consumat în exces are efecte negative asupra organismului.
Persoanele care au stomacul şi colonul sensibile trebuie să consume muştar în cantităţi reduse.
Muştarul trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză produce inflamaţii ale tractului gastrointestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor.
Distribuie
Rețete noi
Salam de biscuiți
DESERTSalamul de biscuiți, un desert clasic și simplu de făcut, este ideal pentru momentele când vrei ceva dulce și rapid. Descoperă rețeta tradițională!
dulceretete-rapidePăstăi scăzute cu usturoi
CINĂPăstăile scăzute cu usturoi sunt un preparat simplu, sănătos și plin de savoare, perfect pentru o masă ușoară sau ca garnitură. Află cum să le pregătești rapid!
legumeretete-rapideTocăniță din carne de porc
PRÂNZTocănița din carne de porc este un preparat tradițional, gustos și consistent, ideal pentru mesele în familie. Află cum să faci o tocăniță perfectă, cu carne fragedă și legume aromate.
porclegumeGhiveci de legume cu orez
PRÂNZGhiveciul de legume cu orez este o rețetă savuroasă și sănătoasă, plină de culori și arome naturale. Ideală pentru zilele când vrei un preparat ușor și consistent.
orezlegumeDorada la cuptor
CINĂRețeta de dorada la cuptor este o opțiune sănătoasă și delicioasă, perfectă pentru prânz sau cină. Descoperă combinația ideală de pește fraged și legume aromate.
pesteRețetă Jumări
PRÂNZRețeta tradițională de jumări, un preparat românesc clasic, crocant și savuros. Descoperă cum să faci cele mai bune jumări acasă, perfect prăjite!
craciunporcRețetă Lebăr
MIC-DEJUNRețeta tradițională de lebăr, un preparat clasic românesc pentru mesele de sărbători. Descoperă cum să faci lebăr gustos și fraged acasă!
carneporcReteta Piftie (Răcitură) de Porc
PRÂNZRețeta tradițională de piftie (răcitură), un aperitiv clasic românesc, preparat cu carne de porc și aromatizat cu usturoi. Descoperă cum să faci cea mai gustoasă piftie!
porccarneCușma lui Guguță cu Vișine
DESERTCusma lui Guguta cu vișine este un desert delicios, cu un gust echilibrat de fructe și cremă, perfect pentru o masă festivă. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
fructedulceRețetă Drob de Miel
PRÂNZDrob de miel tradițional, perfect pentru masa de Paște. Află rețeta pas cu pas pentru un drob gustos și aromat!
craciunmielPască fără Aluat
DESERTPasca fără aluat este un desert simplu și delicios, perfect pentru masa de Paște. Descoperă cum să prepari această rețetă tradițională!
dulceTurtă Dulce cu Miere
DESERTTurta dulce cu miere este un desert aromat și delicat, perfect pentru sărbători sau momente speciale. Descoperă rețeta ușor de preparat!
craciundulceCozonac cu Fistic
DESERTCozonacul cu fistic este un desert rafinat și delicios, ideal pentru mesele festive, cu o textură pufoasă și umplutură cremoasă de fistic.
craciundulceRețetă Compot de Pere
COMPOTURICompotul de pere este o rețetă simplă și naturală pentru a conserva aroma dulce a perelor pe tot parcursul iernii.
compotfructeRețetă Compot de Prune
COMPOTURICompotul de prune este o rețetă simplă și savuroasă, ideală pentru a păstra aroma fructelor proaspete pe parcursul iernii.
compotdulceRețetă Compot de Mere
COMPOTURICompotul de mere este o rețetă simplă și delicioasă pentru a păstra gustul fructelor proaspete pe tot parcursul iernii.
compotdulceRețetă Compot de Vișine
COMPOTURICompotul de vișine este o băutură delicioasă și răcoritoare, ideală pentru a conserva gustul verii pe tot parcursul anului.
compotdulceRețetă Tobă
PRÂNZToba este un preparat tradițional românesc, ideal pentru sărbători sau mese de familie. Gustul său bogat și textura fină o fac un deliciu deosebit.
carneporcPaste cu Trufe
CINĂPastele cu trufe sunt o combinație rafinată de arome intense, perfectă pentru iubitorii de gastronomie fină. O rețetă simplă și elegantă.
pastebranzaRețetă Tzatziki
GUSTARETzatziki este un sos delicios și răcoros pe bază de iaurt, castravete și usturoi, perfect pentru a însoți preparatele mediteraneene.
retete-rapideCompot de Gutui pentru Iarnă
COMPOTURICompotul de gutui pentru iarnă este o conservă delicioasă și aromată, perfectă pentru a savura gustul fructelor de toamnă în zilele reci.
compotdulceCiocolată de Casă
DESERTCiocolata de casă este un desert nostalgic, preparat simplu cu lapte praf, cacao și unt, perfect pentru momentele de răsfăț alături de familie.
ciocolatadulceRețetă Băutură Hugo
BĂUTURIHugo este o băutură răcoritoare, aromată și ușoară, preparată cu prosecco, sirop de flori de soc, mentă și lime, ideală pentru zilele calde.
bauturiRețeta Tequila Sunrise
BĂUTURITequila Sunrise este un cocktail iconic, ușor de preparat, cu tequila, suc de portocale și grenadină, perfect pentru momente relaxante sau petreceri.
bauturiRețetă Mojito
BĂUTURIMojito este un cocktail cubanez clasic, revigorant și răcoritor, preparat din rom alb, lime, mentă proaspătă și apă minerală carbogazoasă.
bauturiBloguri noi
De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.
De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.
Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.
Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.
Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.
Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.
Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.
Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.
Beneficii și proprietăți ale turmericului
Află despre beneficiile și proprietățile turmericului, aurul condimentelor. Descoperă cum poate susține sănătatea și cum îl poți utiliza zilnic.
Beneficiile rodiei pentru sănătate
Descoperă beneficiile rodiei pentru sănătate: antioxidanți, susținerea inimii, îmbunătățirea memoriei și protecția pielii. Include rodia în dieta ta zilnică!
Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.
Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.
Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.
Top 10 Sfaturi pentru o Viață Sănătoasă și Activă
Descoperă 10 sfaturi esențiale pentru un stil de viață sănătos și activ, de la dietă și somn până la reducerea stresului și menținerea relațiilor pozitive.
Vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului
Descoperă importanța vitaminelor și mineralelor pentru sănătatea organismului tău și află sursele naturale pentru un echilibru optim!
Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.
Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.
Mindful eating și relația cu mâncarea
Descoperă cum mindful eating îți transformă relația cu mâncarea, promovând conștientizarea emoțiilor și obiceiurilor alimentare.
Detoxificare fără diete drastice
Detoxifică-ți corpul eficient și sănătos, fără diete drastice. Află metode simple pentru a elimina toxinele din organism!
Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.
Listă rețete simple de mâncare
Descoperiți o listă cu rețete simple și rapide de mâncare pentru mic dejun, prânz și cină. Gătiți sănătos și delicios în câțiva pași!
De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.
Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!
De ce te îngrași brusc?
Îngrășarea bruscă te poate surprinde. Descoperă cauzele posibile și soluții pentru a-ți gestiona greutatea eficient!
Cele Mai Bune Alimente pentru Îmbunătățirea Digestiei
Descoperă alimentele esențiale pentru o digestie sănătoasă, de la fibre și probiotice la enzime digestive, și cum să le incluzi în dieta ta pentru a îmbunătăți confortul digestiv.