Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Cu toţii cunoaştem acest condiment şi surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii. Fiind cunoscut în toată lumea, muştarul şi-a câştigat titlul de “ condimentul naţiunilor “.
Cercetările au scos în evidenţă că muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.
Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977, a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Momentan se cunosc doar trei specii de muştar :
Muştarul alb ( Brassicaceae alba sau Brassica hirta )
Muştarul negru ( Brassicaceae nigra )
Muştarul brun ( Brassicaceae juncea )
Mustarul alb se remarcă prin seminţe rotunde, de culoare galbenă, dure, din care sunt rezultate pastele de muştar. Florile acestui soi de muştar produc păstai păroase care au o lungime între 2.5-5 centimetri, fiecare conţinând câte şase seminţe. Avand proprietatea de a-şi pastra gustul chiar si dupa amestecarea cu apa, mustarul alb este cel mai des intalnit in alimentatie.
Mustarul negru are florile mai mici, păstaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi variaza de la cafeniu pana la negru. O alta diferenta a mustarului negru este gustul puternic picant.
Mustarul brun îl recunoaştem după frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca spre deosebire de cel alb este putin mai picat.
Sortimente de bază ale muştarului
Muştarul dulce : Ingredientele acestui mustar sunt boabele deschise la culoare si este perfect pentru sosuri si salate.
Muştarul mediu iute : Acesta este cunoscut sub denumirea de mustar de masa, este rezultatul amestecului de boabe deschise cu boabe inchise la culoare si este un condiment perfect pentru frigarui si carnati.
Muştarul iute : Acesta este preparat din boabe maronii.
Muştarul Colman : Aceasta specialitate de mustar este rezultatul combinarii a doua feluri de boabe. Mustarul Colman este foarte fin si puternic picant.
Muştarul Rotisseur : Acest sortiment de mustar este perfect pentru a fi pus pentru carne. De asemenea, mustarul Rotisseur este un ingredient de baza in prepararea unor sosuri picante.
Muştarul bavarez : Este folosit pentru condimentarea renumitilor carnati bavarezi. Se prepara in felul urmator : boabele macinate se incalzesc cu zahar pana cand vor avea o aroma de caramel.
Muştar –
Compoziţie
Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale ( potasiu, magneziu, proteine şi calciu ), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină).
Muştar –
Acţiune
Muştarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creste tensiunea arterială, esteun bun antiinflamator şi stimulează pofta de mâncare.
Muştar –
Indicaţii terapeutice
Mularul este un bun “ aliat “ împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.
Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi se creşte doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioadă de o săptămână urmată de o pauză de zece zile.
De reţinut că acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Persoanelor intoxicate le este recomandat să pună o lingură de făină de boabe de muştar negru într-un pahar cu apă. Acest amestec trebuie băut pe stomacul gol.
Împotriva lipsei poftei de mâncare se bea iînainte de masă (cu o jumătate de oră) un pahar de lapte în care a fost adăugat mai puţin de jumătate de linguriţă de făină de muştar negru.
împotriva durerilor reumatice se pune o pastă cu muştar pe locurile afectate. Această pasta este rezultatul amestecării a 3-4 linguri de făină de muştar cu apă călduţă.
Sub formă de pansament se pune pe zona cu pricina până când veţi avea senzaţie de arsură. După ce aţi îndepărtat pasta din zona tratată se va pune un bandaj care să păstreze căldura.
Pentru cei care suferă de migrene este indicat să se aplice pe ceafă pastă de muştar.
De reţinut că tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până în 6 ani.
Muştar –
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi acţionează benefic împotriva dispepsiei, muştarul consumat în exces are efecte negative asupra organismului.
Persoanele care au stomacul şi colonul sensibile trebuie să consume muştar în cantităţi reduse.
Muştarul trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză produce inflamaţii ale tractului gastrointestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor.
Muştarul (Brassicaceae alba/nigra/juncea) - plantă medicinală
Muştarul (Brassicaceae alba/nigra/juncea) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Cu toţii cunoaştem acest condiment şi surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii. Fiind cunoscut în toată lumea, muştarul şi-a câştigat titlul de “ condimentul naţiunilor “.
Cercetările au scos în evidenţă că muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.
Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977, a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Momentan se cunosc doar trei specii de muştar :
Muştarul alb ( Brassicaceae alba sau Brassica hirta )
Muştarul negru ( Brassicaceae nigra )
Muştarul brun ( Brassicaceae juncea )
Mustarul alb se remarcă prin seminţe rotunde, de culoare galbenă, dure, din care sunt rezultate pastele de muştar. Florile acestui soi de muştar produc păstai păroase care au o lungime între 2.5-5 centimetri, fiecare conţinând câte şase seminţe. Avand proprietatea de a-şi pastra gustul chiar si dupa amestecarea cu apa, mustarul alb este cel mai des intalnit in alimentatie.
Mustarul negru are florile mai mici, păstaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi variaza de la cafeniu pana la negru. O alta diferenta a mustarului negru este gustul puternic picant.
Mustarul brun îl recunoaştem după frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca spre deosebire de cel alb este putin mai picat.
Sortimente de bază ale muştarului
Muştarul dulce : Ingredientele acestui mustar sunt boabele deschise la culoare si este perfect pentru sosuri si salate.
Muştarul mediu iute : Acesta este cunoscut sub denumirea de mustar de masa, este rezultatul amestecului de boabe deschise cu boabe inchise la culoare si este un condiment perfect pentru frigarui si carnati.
Muştarul iute : Acesta este preparat din boabe maronii.
Muştarul Colman : Aceasta specialitate de mustar este rezultatul combinarii a doua feluri de boabe. Mustarul Colman este foarte fin si puternic picant.
Muştarul Rotisseur : Acest sortiment de mustar este perfect pentru a fi pus pentru carne. De asemenea, mustarul Rotisseur este un ingredient de baza in prepararea unor sosuri picante.
Muştarul bavarez : Este folosit pentru condimentarea renumitilor carnati bavarezi. Se prepara in felul urmator : boabele macinate se incalzesc cu zahar pana cand vor avea o aroma de caramel.
Muştar –
Compoziţie
Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale ( potasiu, magneziu, proteine şi calciu ), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină).
Muştar –
Acţiune
Muştarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creste tensiunea arterială, esteun bun antiinflamator şi stimulează pofta de mâncare.
Muştar –
Indicaţii terapeutice
Mularul este un bun “ aliat “ împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.
Specialiştii îndeamnă pe cei care suferă de constipaţie cronică să consume câte o linguriţă de boabe de muştar cu lapte sau apă ( zi de zi se creşte doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioadă de o săptămână urmată de o pauză de zece zile.
De reţinut că acest tratament nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Persoanelor intoxicate le este recomandat să pună o lingură de făină de boabe de muştar negru într-un pahar cu apă. Acest amestec trebuie băut pe stomacul gol.
Împotriva lipsei poftei de mâncare se bea iînainte de masă (cu o jumătate de oră) un pahar de lapte în care a fost adăugat mai puţin de jumătate de linguriţă de făină de muştar negru.
împotriva durerilor reumatice se pune o pastă cu muştar pe locurile afectate. Această pasta este rezultatul amestecării a 3-4 linguri de făină de muştar cu apă călduţă.
Sub formă de pansament se pune pe zona cu pricina până când veţi avea senzaţie de arsură. După ce aţi îndepărtat pasta din zona tratată se va pune un bandaj care să păstreze căldura.
Pentru cei care suferă de migrene este indicat să se aplice pe ceafă pastă de muştar.
De reţinut că tratamentele cu muştar nu sunt indicate copiilor cu vârste până în 6 ani.
Muştar –
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi acţionează benefic împotriva dispepsiei, muştarul consumat în exces are efecte negative asupra organismului.
Persoanele care au stomacul şi colonul sensibile trebuie să consume muştar în cantităţi reduse.
Muştarul trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză produce inflamaţii ale tractului gastrointestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor.
Distribuie
Rețete noi

Waffles cu iaurt și fructe
MIC-DEJUNSavurează un mic dejun delicios și sănătos cu waffles pufoase, servite cu iaurt grecesc și fructe proaspete. O rețetă rapidă și ușor de făcut, perfectă pentru toată familia!
dulceoua
Tort de morcovi
DESERTDescoperă deliciosul tort de morcovi, o prăjitură ușor de preparat, umedă și aromată, perfectă pentru orice ocazie. Află rețeta pas cu pas!
dulceretete-rapide
Tocăniță cu năut
PRÂNZTocănița cu năut este un preparat gustos și sănătos, ideal pentru mesele în familie. Află cum să o prepari cu legume proaspete și condimente aromate.
legumeretete-rapide
Toast cu Ricotta și ciuperci
MIC-DEJUNToastul cu Ricotta și ciuperci este o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare delicioasă.
branzalegume
Terci de ovaz cu miere, nuci și banană
MIC-DEJUNTerciul de ovăz cu miere, nuci și banană este un mic dejun sănătos, gustos și sățios, ideal pentru a începe ziua în forță.
dulcefructe
Tartă cu vanilie și căpșuni
DESERTTarta cu vanilie și căpșuni este un desert delicios, perfect pentru a impresiona la orice masă. Descoperă rețeta simplă pentru o tartă cremoasă, cu un gust fresh de căpșuni.
dulceprajitura
Tăiței de orez cu legume
CINĂTăițeii de orez cu legume sunt un preparat ușor și sănătos, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să îți pregătești această rețetă rapidă și gustoasă!
legumeretete-rapide
Supă de roșii
PRÂNZSupă de roșii delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară în orice moment al zilei. Învățați cum să o preparați din ingredientele proaspete.
legumeretete-rapide
Supă de linte
PRÂNZSupă de linte este un preparat sănătos, plin de proteine și fibre, ideal pentru prânzuri ușoare și nutritive.
legumesupa
Supă cremă de dovleac
PRÂNZSupă cremă de dovleac este o alegere minunată pentru o masă reconfortantă, plină de arome și nutrienți. Descoperă rețeta simplă pentru a obține o supă fină și delicioasă.
legumesupa
Supă cremă de broccoli
PRÂNZSupă cremă de broccoli este un preparat sănătos și delicios, perfect pentru prânz. Află cum să prepari o supă cremoasă și plină de nutrienți.
legumeretete-rapide
Somon la grătar cu salată
CINĂSomonul la grătar este o rețetă sănătoasă și rapidă, perfectă pentru prânz. Servește-l alături de o salată proaspătă pentru o masă echilibrată și delicioasă.
pestesalata
Șnițel crocant cu cartofi wedges
PRÂNZȘnițelul crocant cu cartofi wedges este un preparat delicios și ușor de realizat, perfect pentru un prânz în familie sau cu prietenii. Află cum să preparei această rețetă simplă!
puicarne
Smoothie cu banane și lapte de migdale
MIC-DEJUNSmoothie-ul cu banane și lapte de migdale este o băutură delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mic dejun sau gustare. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
bauturidulce
Sandviș cu cașcaval și șuncă
GUSTARESandvișul cu cașcaval și șuncă este o gustare rapidă, delicioasă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau o masă ușoară.
carnebranza
Salată cu couscous și legume
PRÂNZSalata cu couscous și legume este un preparat light, sănătos și plin de prospețime, perfect pentru prânzuri rapide sau mese de vară.
legumeretete-rapide
Salată caprese
PRÂNZSalata caprese este o rețetă simplă și proaspătă, perfectă pentru prânz sau garnitură. Află cum să prepari această salată aromată cu roșii, mozzarella și busuioc.
legumebranza
Salată caesar cu pui și crutoane
PRÂNZSalata caesar cu pui și crutoane este un preparat fresh și sățios, ideal pentru prânzuri ușoare sau cine rapide. Află cum să prepari această salată delicioasă!
puisalata
Ruladă cu gem și vanilie
DESERTRulada cu gem și vanilie este un desert aerat și delicios, perfect pentru orice ocazie. Un preparat simplu și rapid de realizat, ideal pentru a încheia o masă cu stil.
dulceretete-rapide
Ratatouille
PRÂNZRatatouille este un preparat mediteranean delicios, plin de legume proaspete și arome. Află cum să prepari acest fel de mâncare sănătos și gustos.
legumevegetarian
Plăcinte cu brânză
DESERTPlăcintele cu brânză sunt un preparat delicios și ușor de făcut, perfecte pentru micul dejun sau gustare. Descoperă rețeta simplă pentru a te bucura de o masă delicioasă.
branzaoua
Quiche cu spanac și brânză de oaie
PRÂNZQuiche cu spanac și brânză de oaie este o rețetă savuroasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau cină. Află cum să pregătești acest tart cu legume și brânză aromată.
oualegume
Pulpe de pui la cuptor
PRÂNZPulpele de pui la cuptor sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru un prânz în familie. Află cum să le prepari perfect, cu legume aromate și condimente savuroase.
puicarne
Plăcintă cu somon și sparanghel
CINĂPlăcinta cu somon și sparanghel este un preparat delicios, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să prepari o plăcintă cu umplutură sănătoasă și gustoasă.
pestecarne
Plăcintă cu carne și legume
PRÂNZPlăcinta cu carne și legume este un preparat delicios și consistent, perfect pentru prânzuri în familie. Află cum să prepari o plăcintă gustoasă și ușor de făcut.
carneporcBloguri noi

Creierul este împărțit în trei părți?
Explorați cele trei părți esențiale ale creierului uman: paleocortex, neocortex și limbic cortex, și cum influențează comportamentul nostru.

De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.

De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.

Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.

Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.

Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.

Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.

Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.

Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.

Beneficii și proprietăți ale turmericului
Află despre beneficiile și proprietățile turmericului, aurul condimentelor. Descoperă cum poate susține sănătatea și cum îl poți utiliza zilnic.

Beneficiile rodiei pentru sănătate
Descoperă beneficiile rodiei pentru sănătate: antioxidanți, susținerea inimii, îmbunătățirea memoriei și protecția pielii. Include rodia în dieta ta zilnică!

Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.

Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.

Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.

Top 10 Sfaturi pentru o Viață Sănătoasă și Activă
Descoperă 10 sfaturi esențiale pentru un stil de viață sănătos și activ, de la dietă și somn până la reducerea stresului și menținerea relațiilor pozitive.

Vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului
Descoperă importanța vitaminelor și mineralelor pentru sănătatea organismului tău și află sursele naturale pentru un echilibru optim!

Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.

Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.

Mindful eating și relația cu mâncarea
Descoperă cum mindful eating îți transformă relația cu mâncarea, promovând conștientizarea emoțiilor și obiceiurilor alimentare.

Detoxificare fără diete drastice
Detoxifică-ți corpul eficient și sănătos, fără diete drastice. Află metode simple pentru a elimina toxinele din organism!

Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.

Listă rețete simple de mâncare
Descoperiți o listă cu rețete simple și rapide de mâncare pentru mic dejun, prânz și cină. Gătiți sănătos și delicios în câțiva pași!

De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.

Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!

De ce te îngrași brusc?
Îngrășarea bruscă te poate surprinde. Descoperă cauzele posibile și soluții pentru a-ți gestiona greutatea eficient!