Înapoi la toate plantele medicinale

Morcovul (Daucus carrota) - plantă medicinală

Morcovul (Daucus carrota) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Morcovul este o plantă legumicolă şi medicinală, bienală, iubitoare de soare, care creşte spontan pe păşuni sau fâneţe sau este cultivată.
Florile sunt mici, albe iar rădăcina este groasă, de culoare portocalie, suculentă.  Fructele sunt ovoide sau elipsoidale, cu ţepi mici.
Morcovul este considerat în Orient un puternic afrodisiac, forma de falus fiind asociată încă din antichitate cu stimularea potenţei şi a virilităţii .
În scop medicinal se folosesc frunzele proaspete, fructele şi rădăcina de la morcovul sălbatic sau fructele şi rădăcina de la morcovul de cultură.
Morcov –
Compoziţie
Morcovul  conţine fibre dietetice, betacarotină, vitamina c, vitamina A, vitamina b1, vitamina b2, vitamina B6, vitamina PP, dextroza, levuloza, săruri minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom), aspragină, daucarină, pectină, proteine, lipide, glucide.
Morcov –
Acţiune
Morcovul are efect vitaminizant, tonifiant, analgezic, bactericid, antiseptic, calmant, cicatrizant, emolient, rubefiant, regenerator al pielii, tonic cutanat, ajută în lupta cu cancerul, este un bun antioxidant, reduce colesterolul, stimuleaza functia hepatică, hipoglicemiant în diabet, redă pofta de mâncare, reglează tulburările metabolismului,  elimină acidul uric, întăreşte capacitatea de apărare a organismului, antianemic, sporeşte numărul de globule roşii şi hemoglobina, reglator intestinal, antiputrid, depurativ, fluidifiant biliar şi pectoral, cicatrizant gastric, creşte acuitatea vizuala, dilată vasele coronare, favorizează lactaţia şi arerol de  vermifug intestinal.
Morcov –
Indicaţii terapeutice
În uz intern, sub formă de suc sau  infuzie, morcovul este indicat în diaree, tulburări gastrointestinale, gastrite hipoacide, enterocolite, anemie, colibaciloză, icter, constipaţie, hipovitaminoza A, sindrom dispeptic gastric, retenţii hidrosaline, tuberculoză, bronşite, astm bronşic, astenii, dismenoree, sterilitate, lehuzie, diabet zaharat, insuficienţă hepatobiliară, litiază, arteroscreloză, boli reumatice, gută, dermatite, fatigabilitate şi oxiuroză.
Extern, sub formă  de decoct, suc sau  cataplasmă cu morcov ras, morcovul este adjuvant în rănile cutanate, arsuri, acnee,  ulcere, prurit, furuncule, pecingine, degerături, crăpături şi ameliorează tenurile ridate.
Consumul de morcov conferă pielii rezistenţă la acţiunea razelor UV iar uleiul volatil de rădăcină de morcovi este un puternic stimulant sexual.
Morcov –
Precauţii şi contraindicaţii
Persoanelor alergice la diverse proteine din morcov li se recomandă fierberea, deşi în acest mod se distrug o parte din principiile active ale acestei legume.
Morcov – În cosmetică
Pentru tenurile iritate, înroşite, pătate, se poate face o mască cu morcov ras sau suc proaspăt de morcov, dând tenului supleţe şi colorit sănătos.
Aplicat sub formă de cataplasmă previne îmbătrânirea şi apariţia ridurilor. În plus, o mască din suc de morcovi şi o lingură de miere aplicată de două ori pe săptămână poate proteja tenul de uscăciunea specifică  anotimpului rece.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi