Înapoi la toate plantele medicinale

Mielăreaua (Vitex Agnus Castus) - plantă medicinală

Mielăreaua (Vitex Agnus Castus) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Mielăreaua este un arbust originar din Asia, în România fiind cultivat doar ca plantă decorativă. Poate ajunge până la înălţimea de patru metri. Are frunze digitate, foliolele fiind lanceolate, şi flori mici, violete, cu miros plăcut.
Pentru nevoi terapeutice se recoltează fructele şi frunzele, din care se prepară infuzie, mixtură şi un extract. Preparatele de mielărea cu virtuţi deosebite pot fi obţinute, însă, numai de către specialişti.
Mielăreaua –
Compoziţie
Milăreaua conţine doi compuşi specifici – vitexina şi vitexinina şi alte substanţe cum ar fi: steroli, uleiuri volatile, esenţiale, oxizi monoterpenici, glicozizi iridoizi, monoterpene, alcooli monoterpenici, substanţe flavonoide.
Mielăreaua –
Acţiune
Mielăreaua are acţiune tonică, oftalmică, sedativă, stomahică, afrodisiacă asupra femeilor şi anafrodiziacă asupra bărbaţilor.
Are de asemenea capacitatea de a regla ciclurile menstruale şi susţine secreţia de progesteron, unul dintre hormonii cu un rol major pentru organismul feminin.
Mielăreaua –
Indicaţii terapeutice
Mielăreaua este denumită şi planta femeilor deoarece reglează ciclul menstrual  şi uşurează simptomele specifice sindromului premenstrual (balonare, dureri la nivelul sânilor, depresie, iritabilitate, cefalee, oboaselă, insomnii, difcultăţi de concentrare etc.) şi ale menopauzei (bufeuri de căldură, uscarea vaginului, tulburări afective, nervozitate, anxietate, disfuncţii sexuale, pierderea dememorie în puseuri etc.).
De asemenea, ar putea fi utilizată ca adjuvant în stimularea lactaţiei, pentru ţinerea sub control a hemoragiei din timpul naşterii şi pentru creşterea  fertilitatăţii feminine, însă nu există studii care să susţină cu argumente aceste efecte benefice.
Mai poate fi flosită şi pentru tratamentul hiperplaziei benigne a prostatei, pentru a creşte cantitatea de urină, precum şi pentru a reduce dorinţa sexuală. Istoricii relatează că această plantă era frecvent folosită de călugări pentru a rezista tentaţiilor trupeşti, de unde şi denumirea de fructul castităţii.
În uz extern, sub formă de ulei sau extract, mielăreaua are efecte benefice în tratamentul durerilor articulare şi pentru a trata sau preveni muşcăturile de insecte, şi  a oboselii oculare (sub formă de spălături locale).
Mielăreaua – Precauţii şi contraidicaţii
Mielăreaua poate cauza probleme gastrointestinale, ameţeală şi iritaţii ale pielii (eczeme).
De asemenea, femeile gravide sau cele care iau anticoncepţionale orale, precum şi cele care suferă de cancer de sân, trebuie să evite această plantă pentru că poate produce dezechilibre hormonale.
Deoarece mielăreaua poate afecta producţia de dopamină din creier, este recomandat ca persoanele care care iau medicamente precum antipsihoticele sau cele destinate bolii Parkinson, să evite folosirea acestei plante.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi