Înapoi la toate plantele medicinale

Măselăriţa (Hyoscyamus niger) - plantă medicinală

Măselăriţa (Hyoscyamus niger) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Măselăriţa este o plantă erbacee care creşte spontan pe lângă drumuri, garduri, pe câmpuri etc.
În medicina populară a fost folosită pentru calmarea durerilor de măsele, de unde şi denumirea de măselăriţă (fiertura de plantă se ţinea în gură la măsea, apoi se vărsa şi se clătea bine gura cu apă curată).
În scop terapeutic se folosesc frunzele şi seminţele.

Compoziţie
Planta conţine uleiuri volatile, principii active reprezentate prin alcaloizii hiosciamina şi hioscina, atropamină, tropină, scopină, scopolină,  iar rădăcina conţine în plus cuschigrină,  substanţe antibiotice, vitamina C, minerale.
 

Acţiune
Planta are efect antispasmotic, anticonvulsivant, antinegralgic, narcotic,  midriatic (dilatator pupilar) şi hipnotic.

Indicaţii terapeutice
Preparatele fitoterapeutice pe bază de măselăriţă combat durerile dentare sau cu altă localizare, epilepsia, stările de excitaţie motorie, boala Parkinson etc.
Sub formă de infuzie sau decoct, planta ameliorează astmul bronşic, astenia, durerile reumatice, nevrozele şi tusea iritativă, iar în uz extern, sub formă de băi locale şi gargară ajută la tratarea hemoroizilor şi a nevralgiilor dentare.

Precauţii şi contraindicaţii
Planta este deosebit de toxică (otrăvitoare). Intoxicarea cu măselăriţă se manifestă prin puls la început accelerat, apoi încetinit, presiune arterială scăzută, agitaţie, delir, halucinaţii, mărirea pupilei şi respiraţie încetinită.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi