Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Originar din vestul Asiei şi sud-estul Europei, hreanul este o legumă perenă cultivată pentru rădăcinile sale cărnoase, de culoare alb-gălbuie, cu aromă şi gust picant, folosită în condimentarea mâncărurilor, industria conservelor şi nelipsită în pregătirea murăturilor.
Hreanul este folosit de secole în Europa, ca plantă medicinală. Are frunze mari şi o rădăcină groasă, cu coajă maronie şi miez alb. Rădăcina este bogată în vitamina C, iar marinarii o luau cu ei în călătoriile lungi pentru a preveni scorbutul.În scop medicinal, hreanul se foloseşte ca atare sau ras şi amestecat cu oţet.
Hrean –
Compoziţie
Hreanul conţine vitamine C, A, B1,B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile , mirosul inţepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil , o substanţă prezentă şi în usturoi şi ceapă ,care prin radere dă naştere unei substanţe numite mirosina, care dă proprietaţile iritante ale plantei.Hreanul conţine un ulei esenţial bogat în compuşi cu sulf cu miros dulce, cunoscuţi drept glucozilinaţi. Aceşti compuşi se găsesc doar în plantele care aparţin familiei muştarului. Ei pot irita pielea, provocând băşici şi arsuri. Hreanul conţine de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, vitaminele din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor.
Hrean –
Acţiune
Are efect stimulant asupra aparatului digestiv, accelerează peristaltismul intestinal, combate atonia intestinală, având efect laxativ sau purgativ, are efect expectorant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare, revulsiv în aplicaţii externe, tonic cardiac, fortifiant în stări de debilitate, vermifug, antiparazitar, are un rol important în fiziologia sistemului nervos, de a induce o stare de bine, de satisfactie, de plăcere, relaxare are actiune excitant renală, diuretică.
Hrean –
Indicaţii terapeutice
Hreanul este folosit ca leac in bronsite, pneumonii, astm, gripă, răceli, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială (cură cu hrean şi miere de albine se ia dimineaţa câte o lingură înainte de micul dejun ), inapetentă, stări de debilitate fizică, ajută digestia ,tuse, gripă, guturai, astm bronşic, bronşită cronică, alte afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, nevralgii intercostale. Proprietatea lui de a stimula transpiraţia îl recomandă ca remediu pentru scăderea temperaturii corpului.
Administrare:Poate fi folosit ca aliment , stimulant al digestiei, sau ca remediu medicamentos în tinctura, oţetul de hrean, făina de hrean, sau în formă naturala ras sau macerat.
Sucul de hrean în combinaţie cu suc de lamaie şi apă dizolvă mucozitaţile de la nivelul sinusurilor, în afecţiunile traheo-bronsice; suc de hrean cu miere se ia de 2 ori /zi contra tusei.
Din florile de hrean (mici, albe), se pot pot prepara ceaiuri împotriva răcelii.
Rădăcina de hrean rasă se pune în cataplasme pentru calmarea nevralgiilor, junghiurilor ; rădăcina de hrean rasă în amestec cu mierea se consumă dimineaţa câte o linguriţă înainte de masă, într-o cură de 30 zile, pentru combaterea bolilor cardio-vasculare.
Tinctura de hrean: câte 20 picaturi de 3 ori pe zi este eficientă în tratamentul parazitozelor intestinale (tenia); tinctura se prepară astfel: se dau pe răzătoare rădăcinile de hrean, se pun într-un borcan, până se umple 1/3 iar restul se acoperă cu alcool de 60 grade, se lasă la macerat 10 zile după care se strecoară şi se păstrează la loc răcoros.
Vin tonic: într-un litru de vin rosu se pun 20 linguri de hrean ras, se lasă la macerat 8-10 zile, apoi se strecoară; se administrează câte 3-4 linguri din acest vin tonic pentru stimularea digestiei, creşterea apetitului, reglarea activitatii cardiace, prevenirea litiazei renale, iar pe termen lung poate fi un bun afrodisiac, tonic sexual, energizant.
Decoctul cu rădăcină de hrean: se pune la fiert 10-15 grame radacină de hrean in ½ litru de apă şi se fierbe 10 min.; se beau 2-3 căni/zi; sau rădăcină de hrean se pune la macerat cu miere de albine şi se consumş 3-4 linguri de suc/zi – efficient pentru copii care suferş de rahitism.
În uz extern se aplică tamponări uşoare, cataplasme în nevralgii, inflamaţii articulare, mialgii, nevralgii intercostale . Durerile de cap pot fi alungate prin comprese cu frunze de hrean sau hrean ras împachetat într-o bucatî de pânză !
În caz de stomatite, gingivite, paradontoze se face gargară cu tinctură de hrean (3-4 lingurite dizolvate intr-un pahar cu apă ) – tratamentul trebuie să dureze minim două săptămani, zilnic.
Hrean –
Precauţii şi contraindicaţii
Nu folosiţi sucul pur, netratat sau extractul de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv.
A nu se administra copiilor.
Nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric sau de afecţiuni tiroidiene.
De asemenea, se manifesta prudenta la persoanele cu colon iritabil sau cu gastrita hiperacida; abuzul de hrean poate duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase; in uz extern trebuie folosit cu prudenta la persoanele cu pielea sensibila pentru a nu produce alergii si iritatii ale pielii.
Hrean – În cosmetică
Tamponarea tenului cu otet de hrean are efect de stimulare a circulatiei, efecte tonice asupra pielii, mentine tineretea pielii; de asemeni se poate aplica suc proaspat de hrean timp de 5-10 min apoi se spala fata cu lapte caldut; in caz de descuamare a tenului, pete sau pistrui se curate cu tincture de hrean sau otet de hrean, dupa care se aplica un unguent de galbenele.
Hrean (Armoracia rusticana) - plantă medicinală
Hrean (Armoracia rusticana) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Originar din vestul Asiei şi sud-estul Europei, hreanul este o legumă perenă cultivată pentru rădăcinile sale cărnoase, de culoare alb-gălbuie, cu aromă şi gust picant, folosită în condimentarea mâncărurilor, industria conservelor şi nelipsită în pregătirea murăturilor.
Hreanul este folosit de secole în Europa, ca plantă medicinală. Are frunze mari şi o rădăcină groasă, cu coajă maronie şi miez alb. Rădăcina este bogată în vitamina C, iar marinarii o luau cu ei în călătoriile lungi pentru a preveni scorbutul.În scop medicinal, hreanul se foloseşte ca atare sau ras şi amestecat cu oţet.
Hrean –
Compoziţie
Hreanul conţine vitamine C, A, B1,B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile , mirosul inţepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil , o substanţă prezentă şi în usturoi şi ceapă ,care prin radere dă naştere unei substanţe numite mirosina, care dă proprietaţile iritante ale plantei.Hreanul conţine un ulei esenţial bogat în compuşi cu sulf cu miros dulce, cunoscuţi drept glucozilinaţi. Aceşti compuşi se găsesc doar în plantele care aparţin familiei muştarului. Ei pot irita pielea, provocând băşici şi arsuri. Hreanul conţine de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, vitaminele din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor.
Hrean –
Acţiune
Are efect stimulant asupra aparatului digestiv, accelerează peristaltismul intestinal, combate atonia intestinală, având efect laxativ sau purgativ, are efect expectorant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare, revulsiv în aplicaţii externe, tonic cardiac, fortifiant în stări de debilitate, vermifug, antiparazitar, are un rol important în fiziologia sistemului nervos, de a induce o stare de bine, de satisfactie, de plăcere, relaxare are actiune excitant renală, diuretică.
Hrean –
Indicaţii terapeutice
Hreanul este folosit ca leac in bronsite, pneumonii, astm, gripă, răceli, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială (cură cu hrean şi miere de albine se ia dimineaţa câte o lingură înainte de micul dejun ), inapetentă, stări de debilitate fizică, ajută digestia ,tuse, gripă, guturai, astm bronşic, bronşită cronică, alte afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, nevralgii intercostale. Proprietatea lui de a stimula transpiraţia îl recomandă ca remediu pentru scăderea temperaturii corpului.
Administrare:Poate fi folosit ca aliment , stimulant al digestiei, sau ca remediu medicamentos în tinctura, oţetul de hrean, făina de hrean, sau în formă naturala ras sau macerat.
Sucul de hrean în combinaţie cu suc de lamaie şi apă dizolvă mucozitaţile de la nivelul sinusurilor, în afecţiunile traheo-bronsice; suc de hrean cu miere se ia de 2 ori /zi contra tusei.
Din florile de hrean (mici, albe), se pot pot prepara ceaiuri împotriva răcelii.
Rădăcina de hrean rasă se pune în cataplasme pentru calmarea nevralgiilor, junghiurilor ; rădăcina de hrean rasă în amestec cu mierea se consumă dimineaţa câte o linguriţă înainte de masă, într-o cură de 30 zile, pentru combaterea bolilor cardio-vasculare.
Tinctura de hrean: câte 20 picaturi de 3 ori pe zi este eficientă în tratamentul parazitozelor intestinale (tenia); tinctura se prepară astfel: se dau pe răzătoare rădăcinile de hrean, se pun într-un borcan, până se umple 1/3 iar restul se acoperă cu alcool de 60 grade, se lasă la macerat 10 zile după care se strecoară şi se păstrează la loc răcoros.
Vin tonic: într-un litru de vin rosu se pun 20 linguri de hrean ras, se lasă la macerat 8-10 zile, apoi se strecoară; se administrează câte 3-4 linguri din acest vin tonic pentru stimularea digestiei, creşterea apetitului, reglarea activitatii cardiace, prevenirea litiazei renale, iar pe termen lung poate fi un bun afrodisiac, tonic sexual, energizant.
Decoctul cu rădăcină de hrean: se pune la fiert 10-15 grame radacină de hrean in ½ litru de apă şi se fierbe 10 min.; se beau 2-3 căni/zi; sau rădăcină de hrean se pune la macerat cu miere de albine şi se consumş 3-4 linguri de suc/zi – efficient pentru copii care suferş de rahitism.
În uz extern se aplică tamponări uşoare, cataplasme în nevralgii, inflamaţii articulare, mialgii, nevralgii intercostale . Durerile de cap pot fi alungate prin comprese cu frunze de hrean sau hrean ras împachetat într-o bucatî de pânză !
În caz de stomatite, gingivite, paradontoze se face gargară cu tinctură de hrean (3-4 lingurite dizolvate intr-un pahar cu apă ) – tratamentul trebuie să dureze minim două săptămani, zilnic.
Hrean –
Precauţii şi contraindicaţii
Nu folosiţi sucul pur, netratat sau extractul de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv.
A nu se administra copiilor.
Nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric sau de afecţiuni tiroidiene.
De asemenea, se manifesta prudenta la persoanele cu colon iritabil sau cu gastrita hiperacida; abuzul de hrean poate duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase; in uz extern trebuie folosit cu prudenta la persoanele cu pielea sensibila pentru a nu produce alergii si iritatii ale pielii.
Hrean – În cosmetică
Tamponarea tenului cu otet de hrean are efect de stimulare a circulatiei, efecte tonice asupra pielii, mentine tineretea pielii; de asemeni se poate aplica suc proaspat de hrean timp de 5-10 min apoi se spala fata cu lapte caldut; in caz de descuamare a tenului, pete sau pistrui se curate cu tincture de hrean sau otet de hrean, dupa care se aplica un unguent de galbenele.
Distribuie
Rețete noi

Waffles cu iaurt și fructe
MIC-DEJUNSavurează un mic dejun delicios și sănătos cu waffles pufoase, servite cu iaurt grecesc și fructe proaspete. O rețetă rapidă și ușor de făcut, perfectă pentru toată familia!
dulceoua
Tort de morcovi
DESERTDescoperă deliciosul tort de morcovi, o prăjitură ușor de preparat, umedă și aromată, perfectă pentru orice ocazie. Află rețeta pas cu pas!
dulceretete-rapide
Tocăniță cu năut
PRÂNZTocănița cu năut este un preparat gustos și sănătos, ideal pentru mesele în familie. Află cum să o prepari cu legume proaspete și condimente aromate.
legumeretete-rapide
Toast cu Ricotta și ciuperci
MIC-DEJUNToastul cu Ricotta și ciuperci este o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare delicioasă.
branzalegume
Terci de ovaz cu miere, nuci și banană
MIC-DEJUNTerciul de ovăz cu miere, nuci și banană este un mic dejun sănătos, gustos și sățios, ideal pentru a începe ziua în forță.
dulcefructe
Tartă cu vanilie și căpșuni
DESERTTarta cu vanilie și căpșuni este un desert delicios, perfect pentru a impresiona la orice masă. Descoperă rețeta simplă pentru o tartă cremoasă, cu un gust fresh de căpșuni.
dulceprajitura
Tăiței de orez cu legume
CINĂTăițeii de orez cu legume sunt un preparat ușor și sănătos, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să îți pregătești această rețetă rapidă și gustoasă!
legumeretete-rapide
Supă de roșii
PRÂNZSupă de roșii delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară în orice moment al zilei. Învățați cum să o preparați din ingredientele proaspete.
legumeretete-rapide
Supă de linte
PRÂNZSupă de linte este un preparat sănătos, plin de proteine și fibre, ideal pentru prânzuri ușoare și nutritive.
legumesupa
Supă cremă de dovleac
PRÂNZSupă cremă de dovleac este o alegere minunată pentru o masă reconfortantă, plină de arome și nutrienți. Descoperă rețeta simplă pentru a obține o supă fină și delicioasă.
legumesupa
Supă cremă de broccoli
PRÂNZSupă cremă de broccoli este un preparat sănătos și delicios, perfect pentru prânz. Află cum să prepari o supă cremoasă și plină de nutrienți.
legumeretete-rapide
Somon la grătar cu salată
CINĂSomonul la grătar este o rețetă sănătoasă și rapidă, perfectă pentru prânz. Servește-l alături de o salată proaspătă pentru o masă echilibrată și delicioasă.
pestesalata
Șnițel crocant cu cartofi wedges
PRÂNZȘnițelul crocant cu cartofi wedges este un preparat delicios și ușor de realizat, perfect pentru un prânz în familie sau cu prietenii. Află cum să preparei această rețetă simplă!
puicarne
Smoothie cu banane și lapte de migdale
MIC-DEJUNSmoothie-ul cu banane și lapte de migdale este o băutură delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru mic dejun sau gustare. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
bauturidulce
Sandviș cu cașcaval și șuncă
GUSTARESandvișul cu cașcaval și șuncă este o gustare rapidă, delicioasă și sățioasă, perfectă pentru prânz sau o masă ușoară.
carnebranza
Salată cu couscous și legume
PRÂNZSalata cu couscous și legume este un preparat light, sănătos și plin de prospețime, perfect pentru prânzuri rapide sau mese de vară.
legumeretete-rapide
Salată caprese
PRÂNZSalata caprese este o rețetă simplă și proaspătă, perfectă pentru prânz sau garnitură. Află cum să prepari această salată aromată cu roșii, mozzarella și busuioc.
legumebranza
Salată caesar cu pui și crutoane
PRÂNZSalata caesar cu pui și crutoane este un preparat fresh și sățios, ideal pentru prânzuri ușoare sau cine rapide. Află cum să prepari această salată delicioasă!
puisalata
Ruladă cu gem și vanilie
DESERTRulada cu gem și vanilie este un desert aerat și delicios, perfect pentru orice ocazie. Un preparat simplu și rapid de realizat, ideal pentru a încheia o masă cu stil.
dulceretete-rapide
Ratatouille
PRÂNZRatatouille este un preparat mediteranean delicios, plin de legume proaspete și arome. Află cum să prepari acest fel de mâncare sănătos și gustos.
legumevegetarian
Plăcinte cu brânză
DESERTPlăcintele cu brânză sunt un preparat delicios și ușor de făcut, perfecte pentru micul dejun sau gustare. Descoperă rețeta simplă pentru a te bucura de o masă delicioasă.
branzaoua
Quiche cu spanac și brânză de oaie
PRÂNZQuiche cu spanac și brânză de oaie este o rețetă savuroasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau cină. Află cum să pregătești acest tart cu legume și brânză aromată.
oualegume
Pulpe de pui la cuptor
PRÂNZPulpele de pui la cuptor sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru un prânz în familie. Află cum să le prepari perfect, cu legume aromate și condimente savuroase.
puicarne
Plăcintă cu somon și sparanghel
CINĂPlăcinta cu somon și sparanghel este un preparat delicios, perfect pentru prânz sau cină. Află cum să prepari o plăcintă cu umplutură sănătoasă și gustoasă.
pestecarne
Plăcintă cu carne și legume
PRÂNZPlăcinta cu carne și legume este un preparat delicios și consistent, perfect pentru prânzuri în familie. Află cum să prepari o plăcintă gustoasă și ușor de făcut.
carneporcBloguri noi

Creierul este împărțit în trei părți?
Explorați cele trei părți esențiale ale creierului uman: paleocortex, neocortex și limbic cortex, și cum influențează comportamentul nostru.

De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.

De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.

Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.

Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.

Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.

Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.

Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.

Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.

Beneficii și proprietăți ale turmericului
Află despre beneficiile și proprietățile turmericului, aurul condimentelor. Descoperă cum poate susține sănătatea și cum îl poți utiliza zilnic.

Beneficiile rodiei pentru sănătate
Descoperă beneficiile rodiei pentru sănătate: antioxidanți, susținerea inimii, îmbunătățirea memoriei și protecția pielii. Include rodia în dieta ta zilnică!

Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.

Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.

Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.

Top 10 Sfaturi pentru o Viață Sănătoasă și Activă
Descoperă 10 sfaturi esențiale pentru un stil de viață sănătos și activ, de la dietă și somn până la reducerea stresului și menținerea relațiilor pozitive.

Vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului
Descoperă importanța vitaminelor și mineralelor pentru sănătatea organismului tău și află sursele naturale pentru un echilibru optim!

Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.

Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.

Mindful eating și relația cu mâncarea
Descoperă cum mindful eating îți transformă relația cu mâncarea, promovând conștientizarea emoțiilor și obiceiurilor alimentare.

Detoxificare fără diete drastice
Detoxifică-ți corpul eficient și sănătos, fără diete drastice. Află metode simple pentru a elimina toxinele din organism!

Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.

Listă rețete simple de mâncare
Descoperiți o listă cu rețete simple și rapide de mâncare pentru mic dejun, prânz și cină. Gătiți sănătos și delicios în câțiva pași!

De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.

Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!

De ce te îngrași brusc?
Îngrășarea bruscă te poate surprinde. Descoperă cauzele posibile și soluții pentru a-ți gestiona greutatea eficient!