Înapoi la toate plantele medicinale
Descriere
Ginsengul este o plantã originarã din China şi este cultivatã pe scarã largã în Asia, nu doar în ţara de origine, ci şi în Coreea, Japonia şi Rusia.
Rãdãcinile de ginseng se bucurã, de mai bine de 2000 de ani, de o reputaţie ieşitã din comun, fiind considerate un panaceu. Faptul acesta s-a reflectat pânã şi în denumirea latinã a plantei („panax” înseamnã medicament universal).Pornind probabil de la forma rãdãcinilor de ginseng, care sugereazã forma corpului uman cu mâinile şi picioarele de o parte şi de alta a trunchiului, s-a rãspândit credinţa popularã cã aceste rãdãcini ar fi bune la tratarea bolilor oricãrui organ al corpului omenesc.
Faima ginseng-ului s-a extins în ultimele decenii aproape peste tot în lumea occidentalã. Pe lângã specia asiaticã sunt cunoscute o serie întreagã de specii înrudite, dintre care cele mai familiare sunt ginseng-ul american (Panax quinquefolius) şi ginseng-ul japonez (Panax japonicus). Ginseng-ul siberian (Eleutherococcus senticosus) nu aparţine genului Panax şi nu conţine substanţele active specifice acestuia.
Pentru a ajunge la maturitate, rãdãcinile de ginseng au nevoie în medie de cca 5 ani, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care preparatele fitoterapeutice din ginseng sunt destul de costisitoare.
Rãdãcinile se altereazã repede necesitând aplicarea unor proceduri de stabilizare, cum ar fi tratarea cu un curent de vapori de apã.
Aşa-numitul ginseng alb se obţine prin uscare simplã, pe când ginseng-ul roşu se obţine prin uscare dupã o prealabilã tratare cu aburi.
Ginseng –
Compoziţie
Cele mai importante substanţe active din rãdãcinile de ginseng sunt ginsenozidele, mai mult de 25 la numãr, din grupa saponozidelor triterpenice.
Conţinutul în ginsenozide variazã foarte mult de la un preparat la altul. În general, produsele comerciale sunt standardizate şi au o concentraţie de ginsenozide între 4-7%. În afarã de ginsenozide s-au mai pus în evidenţã glicozide (ginsenina), beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine etc.Ginseng –
Acţiune
Unele ginsenozide au proprietã’i sedative, anticonvulsivante, analgezice şi antipsihotice. Pe de altã parte, alte ginsenozide au fost evidenţiate ca având proprietãţi stimulante asupra sistemului nervos.
Existã şi studii care remarcã existenţa unor proprietãţi antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive şi de stimulare a imunitãţii.
Studii foarte recente, efectuate de cercetãtorii coreeni sugereazã cã administrarea ginseng-ului poate sã reducã riscul de boli canceroase cu pânã la85%. â
Ginseng-ul pare sã ofere un grad de protecţie faţã de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac şi faţã de cancerul pancreatic.
De asemenea, ginseng-ul pare sã aibã efecte benefice asuprametabolismului glucidelor în cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scãderea cu 20% a niveluluiglucozei din sânge la testul de hiperglicemie provocatã
Ginseng –
Indicaţii terapeutice
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca tonic general şi psihic, pentru prevenirea urmãrilor stresului prelungit, în caz de obosealã psihicã şi obosealã fizicã, pentru combaterea surmenajului, în stãrile depresive, mai ales la vârstnici, în stãrile de anxietate, în tulburãrile de memorie, în nevroze, în stãri de malnutriţie şi convalescenţã, în stãrile de debilitate.
Datoritã efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat.
Administrare:
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub formã de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide etc.
Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscatã din rãdãcinã etc.
În general, preparatele de ginseng conţin între 100 şi 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleazã cu o cantitate de 0,5-2 g de rãdãcinã. Aceastã cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnicã. În funcţie de forma de prezentare, mãrimea şi concentraţia dozei, modul de administrare este variabil şi se recomandã consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreazã zilnic, timp de câteva sãptãmâni, dar nu mai mult de trei luni. Dupã o pauzã de o lunã, cura se poate repeta.
Ginseng –
Precauţii şi contraindicaţii
Ginseng-ul în sine pare sã fie o plantã medicinalã lipsitã de toxicitate, cel puţin atunci când nu se depãşesc dozele obişnuite.
Preparatele de ginseng nu se administreazã concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bãuturi sau deserturi care conţin cafeinã.
Este recomandatã evitarea ginseng-ului în perioada de sarcinã şi alãptare.
Ginseng-ul se administreazã cu prudenţã la bolnavii hipertensivi.
Alte posibile interacţiuni nefavorabile au fost menţionate în ce priveşte: digoxina, estrogenii, corticosteroizii, inhibitorii de monoaminoxidazã, warfarina, heparina, aspirina.
Date îngrijorãtoare existã cu privire la preparatele de ginseng comercializate. Potrivit rezultatelor unor verificãri efectuate de diverse organisme de control, preparatele de ginseng sunt unele dintre cele mai contrafãcute dintre toate preparatele fitoterapeutice aflate în circulaţie pe piaţa mondialã şi aproape jumãtate din produselede pe piaţa americanã nu îndeplinesc condiţiile de calitate impuse de organismele de protecţie a consumatorilor.
Ginseng (Panax Ginseng) - plantă medicinală
Ginseng (Panax Ginseng) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..
Descriere
Ginsengul este o plantã originarã din China şi este cultivatã pe scarã largã în Asia, nu doar în ţara de origine, ci şi în Coreea, Japonia şi Rusia.
Rãdãcinile de ginseng se bucurã, de mai bine de 2000 de ani, de o reputaţie ieşitã din comun, fiind considerate un panaceu. Faptul acesta s-a reflectat pânã şi în denumirea latinã a plantei („panax” înseamnã medicament universal).Pornind probabil de la forma rãdãcinilor de ginseng, care sugereazã forma corpului uman cu mâinile şi picioarele de o parte şi de alta a trunchiului, s-a rãspândit credinţa popularã cã aceste rãdãcini ar fi bune la tratarea bolilor oricãrui organ al corpului omenesc.
Faima ginseng-ului s-a extins în ultimele decenii aproape peste tot în lumea occidentalã. Pe lângã specia asiaticã sunt cunoscute o serie întreagã de specii înrudite, dintre care cele mai familiare sunt ginseng-ul american (Panax quinquefolius) şi ginseng-ul japonez (Panax japonicus). Ginseng-ul siberian (Eleutherococcus senticosus) nu aparţine genului Panax şi nu conţine substanţele active specifice acestuia.
Pentru a ajunge la maturitate, rãdãcinile de ginseng au nevoie în medie de cca 5 ani, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care preparatele fitoterapeutice din ginseng sunt destul de costisitoare.
Rãdãcinile se altereazã repede necesitând aplicarea unor proceduri de stabilizare, cum ar fi tratarea cu un curent de vapori de apã.
Aşa-numitul ginseng alb se obţine prin uscare simplã, pe când ginseng-ul roşu se obţine prin uscare dupã o prealabilã tratare cu aburi.
Ginseng –
Compoziţie
Cele mai importante substanţe active din rãdãcinile de ginseng sunt ginsenozidele, mai mult de 25 la numãr, din grupa saponozidelor triterpenice.
Conţinutul în ginsenozide variazã foarte mult de la un preparat la altul. În general, produsele comerciale sunt standardizate şi au o concentraţie de ginsenozide între 4-7%. În afarã de ginsenozide s-au mai pus în evidenţã glicozide (ginsenina), beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine etc.Ginseng –
Acţiune
Unele ginsenozide au proprietã’i sedative, anticonvulsivante, analgezice şi antipsihotice. Pe de altã parte, alte ginsenozide au fost evidenţiate ca având proprietãţi stimulante asupra sistemului nervos.
Existã şi studii care remarcã existenţa unor proprietãţi antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive şi de stimulare a imunitãţii.
Studii foarte recente, efectuate de cercetãtorii coreeni sugereazã cã administrarea ginseng-ului poate sã reducã riscul de boli canceroase cu pânã la85%. â
Ginseng-ul pare sã ofere un grad de protecţie faţã de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac şi faţã de cancerul pancreatic.
De asemenea, ginseng-ul pare sã aibã efecte benefice asuprametabolismului glucidelor în cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scãderea cu 20% a niveluluiglucozei din sânge la testul de hiperglicemie provocatã
Ginseng –
Indicaţii terapeutice
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca tonic general şi psihic, pentru prevenirea urmãrilor stresului prelungit, în caz de obosealã psihicã şi obosealã fizicã, pentru combaterea surmenajului, în stãrile depresive, mai ales la vârstnici, în stãrile de anxietate, în tulburãrile de memorie, în nevroze, în stãri de malnutriţie şi convalescenţã, în stãrile de debilitate.
Datoritã efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat.
Administrare:
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub formã de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide etc.
Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscatã din rãdãcinã etc.
În general, preparatele de ginseng conţin între 100 şi 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleazã cu o cantitate de 0,5-2 g de rãdãcinã. Aceastã cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnicã. În funcţie de forma de prezentare, mãrimea şi concentraţia dozei, modul de administrare este variabil şi se recomandã consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreazã zilnic, timp de câteva sãptãmâni, dar nu mai mult de trei luni. Dupã o pauzã de o lunã, cura se poate repeta.
Ginseng –
Precauţii şi contraindicaţii
Ginseng-ul în sine pare sã fie o plantã medicinalã lipsitã de toxicitate, cel puţin atunci când nu se depãşesc dozele obişnuite.
Preparatele de ginseng nu se administreazã concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bãuturi sau deserturi care conţin cafeinã.
Este recomandatã evitarea ginseng-ului în perioada de sarcinã şi alãptare.
Ginseng-ul se administreazã cu prudenţã la bolnavii hipertensivi.
Alte posibile interacţiuni nefavorabile au fost menţionate în ce priveşte: digoxina, estrogenii, corticosteroizii, inhibitorii de monoaminoxidazã, warfarina, heparina, aspirina.
Date îngrijorãtoare existã cu privire la preparatele de ginseng comercializate. Potrivit rezultatelor unor verificãri efectuate de diverse organisme de control, preparatele de ginseng sunt unele dintre cele mai contrafãcute dintre toate preparatele fitoterapeutice aflate în circulaţie pe piaţa mondialã şi aproape jumãtate din produselede pe piaţa americanã nu îndeplinesc condiţiile de calitate impuse de organismele de protecţie a consumatorilor.
Distribuie
Rețete noi
Salam de biscuiți
DESERTSalamul de biscuiți, un desert clasic și simplu de făcut, este ideal pentru momentele când vrei ceva dulce și rapid. Descoperă rețeta tradițională!
dulceretete-rapidePăstăi scăzute cu usturoi
CINĂPăstăile scăzute cu usturoi sunt un preparat simplu, sănătos și plin de savoare, perfect pentru o masă ușoară sau ca garnitură. Află cum să le pregătești rapid!
legumeretete-rapideTocăniță din carne de porc
PRÂNZTocănița din carne de porc este un preparat tradițional, gustos și consistent, ideal pentru mesele în familie. Află cum să faci o tocăniță perfectă, cu carne fragedă și legume aromate.
porclegumeGhiveci de legume cu orez
PRÂNZGhiveciul de legume cu orez este o rețetă savuroasă și sănătoasă, plină de culori și arome naturale. Ideală pentru zilele când vrei un preparat ușor și consistent.
orezlegumeDorada la cuptor
CINĂRețeta de dorada la cuptor este o opțiune sănătoasă și delicioasă, perfectă pentru prânz sau cină. Descoperă combinația ideală de pește fraged și legume aromate.
pesteRețetă Jumări
PRÂNZRețeta tradițională de jumări, un preparat românesc clasic, crocant și savuros. Descoperă cum să faci cele mai bune jumări acasă, perfect prăjite!
craciunporcRețetă Lebăr
MIC-DEJUNRețeta tradițională de lebăr, un preparat clasic românesc pentru mesele de sărbători. Descoperă cum să faci lebăr gustos și fraged acasă!
carneporcReteta Piftie (Răcitură) de Porc
PRÂNZRețeta tradițională de piftie (răcitură), un aperitiv clasic românesc, preparat cu carne de porc și aromatizat cu usturoi. Descoperă cum să faci cea mai gustoasă piftie!
porccarneCușma lui Guguță cu Vișine
DESERTCusma lui Guguta cu vișine este un desert delicios, cu un gust echilibrat de fructe și cremă, perfect pentru o masă festivă. Încearcă această rețetă simplă și rapidă!
fructedulceRețetă Drob de Miel
PRÂNZDrob de miel tradițional, perfect pentru masa de Paște. Află rețeta pas cu pas pentru un drob gustos și aromat!
craciunmielPască fără Aluat
DESERTPasca fără aluat este un desert simplu și delicios, perfect pentru masa de Paște. Descoperă cum să prepari această rețetă tradițională!
dulceTurtă Dulce cu Miere
DESERTTurta dulce cu miere este un desert aromat și delicat, perfect pentru sărbători sau momente speciale. Descoperă rețeta ușor de preparat!
craciundulceCozonac cu Fistic
DESERTCozonacul cu fistic este un desert rafinat și delicios, ideal pentru mesele festive, cu o textură pufoasă și umplutură cremoasă de fistic.
craciundulceRețetă Compot de Pere
COMPOTURICompotul de pere este o rețetă simplă și naturală pentru a conserva aroma dulce a perelor pe tot parcursul iernii.
compotfructeRețetă Compot de Prune
COMPOTURICompotul de prune este o rețetă simplă și savuroasă, ideală pentru a păstra aroma fructelor proaspete pe parcursul iernii.
compotdulceRețetă Compot de Mere
COMPOTURICompotul de mere este o rețetă simplă și delicioasă pentru a păstra gustul fructelor proaspete pe tot parcursul iernii.
compotdulceRețetă Compot de Vișine
COMPOTURICompotul de vișine este o băutură delicioasă și răcoritoare, ideală pentru a conserva gustul verii pe tot parcursul anului.
compotdulceRețetă Tobă
PRÂNZToba este un preparat tradițional românesc, ideal pentru sărbători sau mese de familie. Gustul său bogat și textura fină o fac un deliciu deosebit.
carneporcPaste cu Trufe
CINĂPastele cu trufe sunt o combinație rafinată de arome intense, perfectă pentru iubitorii de gastronomie fină. O rețetă simplă și elegantă.
pastebranzaRețetă Tzatziki
GUSTARETzatziki este un sos delicios și răcoros pe bază de iaurt, castravete și usturoi, perfect pentru a însoți preparatele mediteraneene.
retete-rapideCompot de Gutui pentru Iarnă
COMPOTURICompotul de gutui pentru iarnă este o conservă delicioasă și aromată, perfectă pentru a savura gustul fructelor de toamnă în zilele reci.
compotdulceCiocolată de Casă
DESERTCiocolata de casă este un desert nostalgic, preparat simplu cu lapte praf, cacao și unt, perfect pentru momentele de răsfăț alături de familie.
ciocolatadulceRețetă Băutură Hugo
BĂUTURIHugo este o băutură răcoritoare, aromată și ușoară, preparată cu prosecco, sirop de flori de soc, mentă și lime, ideală pentru zilele calde.
bauturiRețeta Tequila Sunrise
BĂUTURITequila Sunrise este un cocktail iconic, ușor de preparat, cu tequila, suc de portocale și grenadină, perfect pentru momente relaxante sau petreceri.
bauturiRețetă Mojito
BĂUTURIMojito este un cocktail cubanez clasic, revigorant și răcoritor, preparat din rom alb, lime, mentă proaspătă și apă minerală carbogazoasă.
bauturiBloguri noi
De ce zâmbetul poate fi contagios?
Află de ce zâmbetul este contagios și cum influențează starea de spirit, sănătatea și relațiile noastre sociale.
De ce ne este foame mai des când e frig?
Descoperă de ce ne este foame mai des în timpul iernii și cum putem gestiona acest fenomen prin alegeri alimentare sănătoase.
Beneficiile Creatinei
Descoperă beneficiile creatinei pentru performanța fizică, creșterea masei musculare, funcția cognitivă și recuperarea post-antrenament.
Beneficiile renunțării la fumat
Află cum renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea inimii, plămânilor și nivelul de energie. Descoperă beneficii pe termen scurt și lung.
Beneficiile spirulinei
Află beneficiile spirulinei pentru imunitate, energie, sănătatea cardiovasculară și detoxifiere. Descoperă cum să o integrezi în dieta ta zilnică.
Beneficiile colagenului
Descoperă beneficiile colagenului pentru piele, articulații, păr și sănătatea generală. Află cum să-l integrezi în rutina zilnică pentru rezultate optime.
Beneficiile și proprietățile cătinei
Descoperă beneficiile și proprietățile cătinei pentru sănătate. Află cum să o consumi corect și ce avantaje oferă această plantă miraculoasă.
Beneficiile uleiului de ricin
Descoperă beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate, piele și păr. Află cum să-l folosești corect și ce avantaje oferă acest remediu natural.
Beneficii și proprietăți ale turmericului
Află despre beneficiile și proprietățile turmericului, aurul condimentelor. Descoperă cum poate susține sănătatea și cum îl poți utiliza zilnic.
Beneficiile rodiei pentru sănătate
Descoperă beneficiile rodiei pentru sănătate: antioxidanți, susținerea inimii, îmbunătățirea memoriei și protecția pielii. Include rodia în dieta ta zilnică!
Sănătatea emoțională a copilului de azi
Află cum să sprijini sănătatea emoțională a copilului tău. Descoperă sfaturi practice, factori de influență și resurse utile pentru o dezvoltare echilibrată.
Ce este sănătatea mintală?
Află ce este sănătatea mintală și de ce este importantă pentru bunăstarea generală. Descoperă factorii care o influențează și cum să îți menții echilibrul emoțional.
Secretele unui Stil de Viață Sănătos: Ghid pentru o Viață Echilibrată
Un stil de viață sănătos combină alimentația echilibrată, mișcarea, somnul de calitate și gestionarea stresului, promovând bunăstarea fizică și mentală.
Top 10 Sfaturi pentru o Viață Sănătoasă și Activă
Descoperă 10 sfaturi esențiale pentru un stil de viață sănătos și activ, de la dietă și somn până la reducerea stresului și menținerea relațiilor pozitive.
Vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului
Descoperă importanța vitaminelor și mineralelor pentru sănătatea organismului tău și află sursele naturale pentru un echilibru optim!
Importanța Sportului pentru un Stil de Viață Sănătos
Descoperă importanța sportului pentru un stil de viață sănătos. Află cum activitatea fizică îmbunătățește sănătatea fizică și mentală și previne bolile prin exerciții accesibile zilnic.
Importanța somnului pentru un stil de viață sănătos
Descoperă importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală, cum somnul influențează echilibrul hormonal, performanța cognitivă și bunăstarea emoțională și învață cum să îți optimizezi rutina de somn.
Mindful eating și relația cu mâncarea
Descoperă cum mindful eating îți transformă relația cu mâncarea, promovând conștientizarea emoțiilor și obiceiurilor alimentare.
Detoxificare fără diete drastice
Detoxifică-ți corpul eficient și sănătos, fără diete drastice. Află metode simple pentru a elimina toxinele din organism!
Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Descoperă cum alimentația influențează sănătatea mentală și află cum poți îmbunătăți starea de spirit printr-o dietă echilibrată.
Listă rețete simple de mâncare
Descoperiți o listă cu rețete simple și rapide de mâncare pentru mic dejun, prânz și cină. Gătiți sănătos și delicios în câțiva pași!
De ce este importantă vitamina D în sezonul rece
Descoperă importanța vitaminei D iarna: cum să te protejezi de răceli, să menții sănătatea oaselor și să îmbunătățești starea de spirit.
Cum să nu te îngrași în timpul postului?
Descoperă strategii eficiente pentru a evita îngrășarea în timpul postului și bucură-te de beneficiile acestuia. Află mai multe aici!
De ce te îngrași brusc?
Îngrășarea bruscă te poate surprinde. Descoperă cauzele posibile și soluții pentru a-ți gestiona greutatea eficient!
Cele Mai Bune Alimente pentru Îmbunătățirea Digestiei
Descoperă alimentele esențiale pentru o digestie sănătoasă, de la fibre și probiotice la enzime digestive, și cum să le incluzi în dieta ta pentru a îmbunătăți confortul digestiv.