Înapoi la toate plantele medicinale

Fumăriţă (Fumaria officinalis) - plantă medicinală

Fumăriţă (Fumaria officinalis) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Fumăriţa este o plantă care colonizează câmpurile, gardurile vii şi zidurile vechi, fumăriţa se găseşte in Europa, fn Africa de Nord şi in Asia. Mănunchiurile de flori roz închis sau violet înfloresc toată vara.
Foliajul delicat, verde-albastru, este acoperit de un puf alburiu, iar imaginea pe care o oferă planta, asemănătoare unui fuior de fum ieşind din pământ, i-a generat, se pare, numele.În scop terapeutic se utilzează partea aeriană sau vârfurile înflorite, folosite la prepararea de infuzii,  pulberi, extract uscat sau  tincturi.

Compoziţie
Fumăriţa conţine circa 30 de  alcaloizi – substanţe cu acţiuni farmaceutice puternice. Unul dintre ei, protopina, pare să
fie compusul cel mai activ.Planta mai conţine flavonoide  (antiinflamatorii şi benefice pentru circulaţie), vitamina k, tanini, acizi organici, printre care acidul fumărie, şi mucilagiu.

Acţiune
Fumăriţa are acţiune carminativă, spasmolitică, laxativă, depurativă, sedativă, tonică, coleretică, hepatică, tonică şi febrifugă.

Indicaţii terapeutice
Sub forma de infuzie sau decoct, fumăriţa este indicată în caz de  boli hepatobiliare, renale, icter, obezitate, amenoree, constipaţie, ateroscreloză, hipertensiune arterială, febră, acnee, urticarii alimentare, iar în uz extern, sub formă de comprese sau gargară, este recomandată pentru stomatită, afte bucale sau eczeme.
În tratamentul problemelor digestive, ale colecistului, al aritmiilor cardiace, al hipertensiunii, astmului, eczemei şi acneei se prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori uscate la 150 ml deapă clocotită şi se bea o canp cu 30 de minute îniante de mese sau se pun 30-50 de picături într-un pahar cu apă care se bea înainte de masă.În tratamentul afecţiunilor de piele, se folosesc comprese înmuiate în infuzie de flori uscate aplicată de 2-3 ori pezi.
 

Precauţii şi contraindicaţii
Până în acest moment, nu s-au semnalat efecte adverse sau toxicitate.
Supradoza poate provoca probleme gastrice.
A nu se folosi simultan cu medicamente antihipertensive sau destinate afecţiunilor cardiace.
A nu se utiliza în sarcină sau alăptare. Este contraindicată dacă suferiţi de glaucom sau sunteţi susceptibili de a face convulsii.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi