Înapoi la toate plantele medicinale

Ferigă (Dryopteris filix) - plantă medicinală

Ferigă (Dryopteris filix) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Feriga este o plantã ierboasã uşor de recunoscut, care creşte frecvent în zona de munte şi poate ajunge pânã la un metru înãlţime. De la ferigã se recolteazã în scop medicinal rizomii,  de preferinţã toamna, în lunile septembrie-octombrie.

Compoziţie
În rãdãcinile de ferigã s-a pus în evidenţã un fitocomplex numit filicinã. Dintre elementele constituente ale filicinei, cel mai activ pare sã fie acidul filicic. În plus, rãdãcina de ferigã mai conţine tanin şi ulei volatil.
Acţiune
Preparatele din rãdãcinã de ferigã au acţiune vermifugã. Principiile active din rizomul de ferigã au proprietatea de a paraliza musculatura teniilor, precum şi a altor paraziţi intestinali (botriocefalul, ascarizii, anchilostoma).

Indicaţii terapeutice
Preparatele din ferigã au fost utilizate în tratarea parazitozelor intestinale. În prezent, locul acestora este luat de produsele farmaceutice de sintezã.Administrare:
Datoritã potenţialului de toxicitate observat în caz de supradozare, extractele din rãdãcinã de ferigã se administreazã numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului.

Precauţii şi contraindicaţii
Supradozarea se manifestã prin fenomene toxice, cu greaţã, vãrsãturi, diaree, tulburãri nervoase, obosealã, somnolenţã, tulburãri de vedere şi auz, dereglarea bãtãilor inimii etc.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi