Înapoi la toate plantele medicinale

Crăiţe (Tagetes Erebta et Patula) - plantă medicinală

Crăiţe (Tagetes Erebta et Patula) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Crăiţa este o plantă erbacee ornamentală  iubitoare de soare,  originară din Mexic şi Argentina, aclimatizată perfect la condiţiile din România şi care înfloreşte de-a lungul verii din luna mai şi până în octombrie.
În scop terapeutic se folosesc florile viu colorate în galben, portocaliu sau roşu.
Compoziţie
Crăiţele au în compoziţie substanţe chimice precum: principii active- helenină, patuletină, flavone (cvercetagetină), uleiuri volatile (tagetonă, linalol, limonen, ocimen), carotenoizi, alfa şi betacaroten etc.

Acţiune
Fitoterapia cu flori de crăiţe are acţiune antispastică şi hipotensivă,  reglează tensiunea intraoculară şi circulaţia sanguină a retinei, combate oboseala oculară, scade tensiunea oculară,  are acţiune vermifugă şi purgativă.
Indicaţii terapeutice
Preparatele fitoterapeutice sunt recomandate persoanelor cu glaucom, cecitate nocturnă (nictalopie) şi diurnă (hemeralopie) , celor care lucrează mult la calculator sau care suprasolicită ochii prin natura profesiei (şoferi, conductori de locomotivă, radiologi, operatori calculator, piloţi, controlori trafic aerian), în menţinerea acuităţii vizuale, retinită pigmentară şi miopie.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3 minute, apoi se strecoară şi se administrează 2-3 căni pe zi în cură internă sau sub formă de comprese, spălături locale (la nivelul ochilor) în uz extern.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi