Înapoi la toate plantele medicinale

Cireşul (Cerasus vulgaris) - plantă medicinală

Cireşul (Cerasus vulgaris) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Cireşul este un pom fructifer întâlnit de la câmpie până în etajul montan şi prezintă o rădăcină ancorată puternic în sol, tulpină dreaptă, înaltă până la 20 m, cu scoarţa netedă ce se exfoliază în fâşii circulare.
Frunzele sunt mari şi aspre iar  florile sunt albe, lung pedunculate, dispuse câte 3-6 în fascicule şi înfloresc în lunile aprilie-mai.Fructele sunt drupe de mărimi diferite, au o culoare roşie caracteristică şi de nuanţe diferite după soi iar  gustul lor diferă de asemenea de la dulce la amar sau chiar acrişor.
În scopuri medicinale se foloses cireşele (fructele), coaja sau lemnul copacului, cleiul rezultat în urma traumatismelor tulpinii şi codiţele de cireşe.
.Cireşe –
Compoziţie
Fructele conţin apă 90% ,vitamine A (40mg% ), B complex, C, minerale: fier, calciu, clor, magneziu, potasiu, zinc, mangan, bogate in potasiu 250mg/100gr de fruct, zaharuri ( mai importantă este levuloza, asimilabilă de către diabetici ) iar cozile de cireşe conţin flavonoizi, saponine, săruri de potasiu, taninuri catehice, antociani.
Cireşe-
Acţiune
Calităţile terapeutice ale preparatelor din cireş sunt: antidiareic, diuretic, laxativ, depurativ, antiinflamator, remineralizant şi bun purificator al organismului, sedativ nervos.
 
Cireşe-
Indicaţii terapeutice
Decoctul de codiţe de vişin sau de cireş (sau în amestec) este bun pentru tratamente în bolile de rinichi, fiind, totodată, un diuretic activ. Acest ceai este recomandat pentru reglarea activităţii intestinale. De asemenea, este indicat şi în afecţiuni cum ar fi diareea, pielita, pielonefrita, cistita. Ceaiul de codiţe de vişin şi de cireş poate fi consumat, însă, nu numai pentru a ameliora o afecţiune sau alta, ci şi pentru menţinerea unei stări generale bune.
Uleiul extras din sâmburii de cireşe este foarte util în algiile reumatismale şi dispariţia petelor sau negilor.Fructele de cireş sunt recomandate a fi consumate de către diabetici sau de către cei care doresc să slăbească, pentru că au calitatea de a „amăgi” foamea, dar totodată remineralizează organismul.
În uz extern, sub formă de pastă din fructe proaspete zdrobite sau aplicaţii de clei, se pot ameliora afecţiuni precum migrenele, micozele cutanate sau plăgile cutanate hemoragice.
Cireşe –
Precauţii şi contraindicaţii
Este contraindicat consumul excesiv al fructului proaspăt în caz de dispepsie. Se recomandă în astfel de cazuri folosirea cireşelor în scop terapeutic mai degrabă sub formă de compoturi şi dulceţuri.
Cireşe – În cosmetică
Din cireşe proaspete zdrobite se pot face măşti de faţă naturale, care au capacitatea de a hidrata  pielea, curăţă şi revitalizează.
De asemenea, cireşele au o cantitate mare de silicon, substanţă care ajută la menţinerea sănătăţii unghiilor şi părului.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi