Înapoi la toate plantele medicinale

Castanul comestibil (Castanea sativa) - plantă medicinală

Castanul comestibil (Castanea sativa) - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..



Descriere
Castanul comestibil este originar din sudul Europei şi Asia Mica. În Romania este cultivat în livezi specializate (mai ales în judetul Maramureş) sau pe marginea drumurilor. Este un arbore ce poate atinge înălţimi de 20-35 m, cu trunchiul gros, ce poate atinge chiar şi 2 m diametru.
Frunzele sale sunt lungi, lanceolate şi adânc crestate. Florile sale sunt monosexuate, dispuse pe niveluri diferite – cele masculine în partea superioară, iar cele feminine în partea inferioară a arborelui.Castanul comestibil înfloreşte la începutul lui iulie. Toamna se formează între 3 şi 7 fructe independente- castanele – protejate de o manta ţepoasă, ce se coc în octombrie.
Mantaua se deschide progresiv şi astfel sunt expuse fructele, care au o plăcut[ culoare maroniu-castanie şi care sunt comestibile.În fitoterapie este utilizat fructul.
Castane –
Compoziţie
Compoziţia castanelor este asemănătoare cu cea a grâului, în trecut  fiind folosite deseori la prelucrarea pâinii. De asemenea, castanele sunt bogate în săruri de potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fosfor, vitamine C, B1, B2, A, putine proteine, amidon, zaharuri, acizi graşi, derivaţi flavonoidici, antioxidanţi naturali, amidon, antociani, cumarine.
Funzele de castan conţin cumarine, saponozide şi tanin catehic.
Castane –
Acţiune
Castanele au efect antiseptic, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos şi muscular.
Castane –
Indicaţii terapeutice
Consumul de castane este recomandat în afectiuni coronariene, afecţiuni venoase sau arteriale, astenie fizică şi psihică, anemie, convalescenţă, creştere, decalcifiere, depresie, flebite, hemoroizi, osteoporoză, stomatită, tromboflebită, varice.Castanele se consumă coapte, fierte, prăjite combinate cu unele legume. Deosebit de gustos este piureul de castane cu fructe proaspete de pădure: fragi, zmeură şi fructe orientale: banană, ananas.
Pentru uz extern, sunt recomandate soluţiile, tincturile şi unguentele.
Castane – Contraindicaţii
Consumul castanelor sub orice formă este contraindicat obezilor şi bolnavilor de diabet.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi