Înapoi la toate plantele medicinale

Brusture: beneficii şi moduri de consum - plantă medicinală

Brusture: beneficii şi moduri de consum - care sunt proprietățile pentru sănătate, indicațiile terapeutice, modul de administrare, precauțiile și contraindicațiile, precum și remedii și tratamente naturiste..


Brusture: descriere
Brusturele este o plantã ierboasã bianualã, rezistentã la condiţii extreme şi creşte în locurile cele mai nepretenţioase,din regiunile de câmpie pânã la cele de munte. Brusturele are un aspect caracteristic mai ales datoritã frunzelor foarte mari de la bazã care pot creşte pânã la un diametru de aproape 60-70 cm, în unele locuri chiar mai mari.
În scop medicinal, de la brusture se foloseşte rãdãcina, care serveşte la  prepararea de extracte şi pulberi iar frunzele cu gust amar se folosesc în infuzii.Brusture: compoziţie
Rădăcina de brusture stochează un glucid vegetal numit inulină, cu gust dulce. Ea conţine şi compuşi antibacterieni şi antifungici. Frunzele conţin arctiopicrină, o substanţă amară, care imprimă gustul caracteristic al plantei.
Alãturi de inulină, există şi numeroase sãruri de potasiu, o oarecare cantitate de ulei volatil, acidc afeic, compuşi poliinici, sãruri de potasiu.Cercetãrile mai recente,care s-au orientat spre analiza chimicã a frunzelor şi în special a seminţelor, au evidenţiat substanţe cu posibile efecte medicinale din clasa lignanilor (arctiinã, neoarctinã, arctigeninã, lapaol).
Brusture: acţiune
Rãdãcina de brusture este folositã pentru afecţiunea sa diureticã, sudorificã, depurativã şi uşor hipoglicemiantã, antitumoralã, antimutagenicã, hepatoprotectoare şi antioxidantã.
Brusture: indicaţii terapeutice
Printre indicaţiile clasice ale preparatelor de brusture se numãrã: afecţiunile renale, afecţiunile pielii (eczeme, seboree, acnee), furunculoza, guta, reumatismul.
Administrare:Pentru uz intern, se preparã un decoct din 4 linguri de pulbere de rãdãcinã, la 1 litru de apã. Se bea pânã la 1 litru pe zi. De asemenea, se poate încerca maceratul la rece pregãtit din 4 linguri de rãdãcinã, la 1 litru de apã. Macerarea se face timp de 6-8 ore.
În diabet se recomandã infuzia din 1 lingurã de rãdãcinã, la 1 canã cu apã. Din aceasta se beau 2-3 cãni pe zi.
Pentru uz extern, se preparã un decoct din 2 linguri de rãdãcinã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se strecoarã dupã un sfert de orã şi sefoloseşte sub formã de comprese, frecţii sau spãlãturi locale.
Brusture: precauţii şi contraindicaţii
Nu se recomandă copiilor sub 15 ani sau în timpul sarcinii.
Distribuie
Rețete noi
Bloguri noi