Plăcintă cu Mere

Gustare
Pentru 8 persoane
80 minute
Dificultate 6 / 10

Ingrediente

Aluat
300 g făină
200 g unt rece, tăiat cubulețe
1 lingură zahăr
1/2 linguriță sare
5 linguri apă rece
Umplutură
6 mere mari (de preferință mere dulci-acrișoare, cum ar fi Granny Smith sau Fuji)
100 g zahăr brun
2 linguri de făină
1 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță nucșoară (opțional)
1 linguriță suc de lămâie
1 lingură unt (pentru uns aluatul)
Glazură (opțional)
1 ou bătut pentru uns
1 lingură zahăr pentru decor

Valori nutriționale

calorii: ~320kcal
proteine: 3g
carbohidrati: 42g
grasimi: 16g
Plăcintă cu Mere
By stilsanatos.ro
Mod de preparare
Prepararea Aluatului
Într-un bol, amestecă făina, zahărul și sarea.
Adaugă untul rece și frământă cu degetele până obții o textură nisipoasă.
Adaugă apa rece, câte o lingură pe rând, și frământă până când aluatul devine omogen și elastic.
Împarte aluatul în două părți, formează bile, învelește-le în folie alimentară și lasă-le la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătirea Umpluturii de Mere
Curăță merele, scoate cotorul și taie-le în felii subțiri.
Într-un bol mare, amestecă merele cu zahărul brun, făina, scorțișoara, nucșoara și sucul de lămâie.
Asamblarea Plăcintei
Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Întinde prima jumătate de aluat într-o foaie rotundă și așaz-o într-o tavă de plăcintă.
Toarnă umplutura de mere uniform peste aluat.
Întinde a doua bucată de aluat și așaz-o peste umplutură. Taie aluatul în exces și prinde marginile celor două foi împreună.
Crestează câteva linii în partea superioară pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.
Unge plăcinta cu ou bătut și presară zahăr deasupra, dacă dorești.
Coacerea
Pune plăcinta în cuptorul preîncălzit și coace timp de 45-50 de minute sau până când crusta este aurie și umplutura de mere este fragedă.
Lasă plăcinta să se răcească puțin înainte de servire.
Distribuie